Реформаторите: Законодателството у нас не гарантира свобода на словото

1184
Реформаторите: Законодателството у нас не гарантира свобода на словото
Снимка: БГНЕС

„Реформаторски блок – Глас народен“ изразява възмущение от невъзможността на всички парламентарни партии да заемат смела и откровена политическа позиция по повод поредния скандал, предизвикан от некоректните отношения между политици и медии.

Това се казва в позиция на коалицията, изпратена до медиите.

Според тях действащото законодателство не гарантира свободата на словото, не защитава професионализма и достойнството на българските журналисти, не отговаря на очакванията на гражданите да получават надеждна и обективна информация.

"Отговорната реакция в момента е политическите сили да спрат да се възползват от жълтата страна на конкретни ситуации, а да предприемат задължителните системни стъпки за налагане на работещи правила и гарантиране на независимостта на медиите", пише още в писмото.

Според коалицията това са следните законодателни промени:

"РБ – Глас народен" внесе искане до президента и ЦИК за затваряне на секциите в Турция и спиране на изборния туризъм

Да се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции извън посолството и дипломатическите представителс...

1. Да се гарантира пълното осветляване на собствеността на всяка медия до ниво физически лица, както и свързаността на тези лица, по смисъла на Търговския закон, с политически партии, икономически субекти и собственици на други медии.

2. Да се надградят правомощията и задълженията на обществения контролен орган за системно проследяване и проучване на произхода на средствата, с които се финансира всяка медия. Изрично да се забрани финансирането на медии или фирми осъществяващи наблюдения на зрителския интерес от офшорни или други форми на капитали без публично ясен краен собственик.

3. Да се създаде ясна нормативна база за методологията за измерване на зрителския интерес и да се задължи СЕМ да прилага строг текущ контрол върху измерванията. В действащото законодателство няма механизми, възпрепятстващи възможността такива фирми, чрез манипулиране на данни, да упражняват натиск върху редакционната политика на медиите.

4. КЗК да упражнява постоянен контрол върху медийния пазар и възможностите за концентрация на собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com