Решение за Шенген може да има до края на годината, казва Вигенин

18920
Решение за Шенген може да има до края на годината, казва Вигенин
Снимка: БГНЕС

Очаквам решение за Шенген да бъде взето до края на тази година, без да се ангажирам с конкретни срокове за следващите стъпки. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, предаде БГНЕС.

"Ако приложим разбирането още от предишното правителство, че имаме нагласа България да бъде приета в Шенгенското пространство на две стъпки - първо въздушните граници и след това в разумен срок, който се тълкува до 2 години ориентировъчно, изцяло и със сухопътните граници. Това означава, че ако решението се вземе през 2014 година, евентуално 2015 година можем да влезем с въздушните граници и 2017 година със сухопътните граници", обясни Вигенин и подчерта, че това е само ориентировъчна времева рамка, с която не би могъл да се ангажира днес на 100%.

Външният министър коментира и Механизма за сътрудничество и оценка. Той смята, че е време да се проведе един спокоен разговор с Европейската комисия и по-конкретно с новата ЕК, за да се прецени как от тук нататък ще върви сътрудничеството, как изобщо изглежда перспективата за отпадането на този механизъм.

"Да се направи оценка не само доколко България изпълнява целите заради които беше въведен този механизъм, но и как този механизъм работи и дали той постига целите си. Дали това е механизмът по който ние от тук нататък ще работим, разчитайки на подкрепата на ЕК за продължаването на реформите идентифицирани в самия механизъм", заяви Вигенин.

Той смята, че е реалистично да си дадем известен срок от време, в който разговорът да тече и да видим какви ще са следващите стъпки.

"Смятам, че е време механизмът постепенно да отпадне, но това е моя позиция - ние нямаме все още решение на правителството по този въпрос", каза ръководителят на родната дипломация. Той напомни, че България ще стане ротационен председател на ЕС през 2018 г. "Логично е една председателстваща Съюза страна да не бъде под подобни мониторингови механизми или държана извън Шенген", подчерта Вигенин и добави: "Но не ме разбирайте, че съм дал срок до 2018 въпросът да бъде решен".

Докладът на Европейската комисия може да бъде коментиран едва след като излезе, заяви външният министър във връзка с очакваното публикуване на документа в средата на тази седмица.

"Много неща се казаха през последните дни и седмици. Те са по-скоро субективни очаквания, защото много добре познаваме начинът, по който работи този механизъм, и системата, по която оценява напредъка", каза външният министър

Многократно заедно с вицепремиера по европейските въпроси Зинаида Златанова са споделяли, че не очакват особено положителен доклад най-вече по обективни причини, припомни Вигенин.

"Но нека да видим в сряда какъв е текстът на доклада, какви ще бъдат препоръките. Сигурен съм, че непосредствено след заседанието на Министерски съвет, ако е публикуван официално, премиерът или двамата вицепремиери Златанова и Йовчев ще говорят по-конкретно за нашата оценка какъв е докладът и какво предстои след това", добави външният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика