Решено: Всяко министерство ще има координатор по антикорупция

2247
Решено: Всяко министерство ще има координатор по антикорупция
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерите и министрите трябва да определят за координатор по мерките в областта на борбата с корупцията зам.-министър или член на политическия си кабинет. Това реши правителството днес с приемането на шестмесечен отчет за изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията за периода април - септември 2015 г., за което съобщи правителствената пресслужба.

Избраните координатори в съответния сектор ще отговарят за антикорупционни планове във ведомствата. Те ще бъдат изслушвани в Националния съвет по антикорупционни политики, който е ръководен от вицепремиера Меглена Кунева.

Кунева иска всеки министър да има по един антикорупционен заместник

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева ...

Обобщената информация от отчета на министерствата и агенциите показва, че осем от 33-те мерки в Стратегията са изпълнени, а други 15 все още са в процес на изпълнение. Останалите десет са с постоянен характер или работата по тях предстои.

В министерствата са изградени вътрешни системи за мониторинг и управление на корупционния риск. Освен това са предприети действия за усъвършенстване на вътрешните правила и процедури, отчетността и прозрачността в управлението и дейността на администрацията. Утвърдени са и вътрешни правила за работа с предложения и сигнали. Във ведомствата има разписани процедури за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и конфликт на интереси.

Засилването на политическия ангажимент по линия на борбата с корупцията се налага заради изводите от отчета, че планирането и отчитането на мерките в отделните сектори подлежи на подобрение. Част от предложените антикорупционни мерки са свързани с текуща дейност в изпълнение на законови правомощия, преди всичко през работата на инспекторатите. От съобщението се разбира, че невинаги се отчитат спецификите на корупционния риск в съответната система.

Отчетът ще бъде изпратен на Народното събрание, президента на Република България и на Висшия съдебен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика