Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат*

909
Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат*
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Това свое решение той обяви на извънредно изявление от "Дондуков" 2.

Няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини”, посочи той.

Плевнелиев подчерта, че решението му не означава, че излиза от политиката, но призова да не се очаква от него да прави нова партия или да бъде член на някоя от тях.

Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентския вот”, изтъкна Плевнелиев.

„Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще да кандидатирам за втори мандат през есента или не”, посочи още той, цитиран от bTV.

Плевнелиев призова политиците у нас да продължат със съдебната реформа, да дадат път на антикорупционното законодателство и да не изтърват европейския път на България.

Росен Плевнелиев заяви също така, че е информирал премиера Бойко Борисов за решението си да не се кандидатира за втори мандат.

"И като президент, и министър винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността. В политиката трябва да има морални принципи", подчерта Плевнелиев.

"Ще доведа до край мандата, до последния ден с отговорност. Благодаря на всички. Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране, ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света", каза още държавният глава.

"На този свят е важно не какво си взел, а какво си дал. Истински богати са хората, които са дали нещо на света. Вярвайки в това, се захванах с политиката, за да дам, за да работя за народа и за държавата си. Като мениджър създадох хиляди работни места, построих къщи и сгради, посадих не едно, а хиляди дървета. През 2009 г. реших, че е време да се работи за държавата, че е време да се дава.

Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест. Обещах не на друг, а на себе си, защото лесно е да излъжеш другите, най-трудно е да излъжеш себе си. Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи", посочи в своето слово Плевнелиев.

БСП обвини Плевнелиев в шуробаджанащина

Президентът Росен Плевнелиев оказва натиск върху външния министър Даниел Митов за дипломатически назначения. Това смята ПГ на БСП, чият...

"Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент – винаги президент", каза държавният глава.

"Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега. Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Ще бъда на страната на гражданите и демокрацията, със силен глас и посветеност за европейското развитие на България. Тепърва имам много с какво да допринеса за модерна и демократична България, в мирна, силна и обединена Европа. Сега не е моментът за отчет на този безспорно много труден мандат във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност. Има още много смислена работа за вършене в държавата в следващите месеци", изтъкна президентът.

"Днес България стои добре на фона на всички тези кризи. Гордея се със свършеното. Надявам се да бъде запазено и надградено. Така ще действам и до последния ден на този мандат – на пълни обороти. Ще продължавам да бъда близо до хората, да бъда посветен на обществото, на каузата за модерна и демократична България и на националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално отговорна, а не олигархична икономика", посочи още Плевнелиев.

Междувременно веднага в кулоарите на парламента отекнаха първите коментари след изявлението на държавния глава.

"Не е станала сделката с ДПС и защитата на секциите в Турция". Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира думите на президента Плевнелиев.

Симеонов: Сделката с ДПС не е станала, затова Плевнелиев не се кандидатира

Не е станала сделката с ДПС и защитата на секциите в Турция. Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира изявл...

„Така е преценил. Най-сетне е разбрал, че няма качествата на президент“, добави още патриотът. По думите му Плевнелиев е поредният безличен президент на България. „Новината е добра“, завърши той.

Според Костадин Марков от СДС държавният глава се е справил добре, но в края на мандата си е изпаднал в популизъм.

„Благодарим му за съвместната работа. Не мога да си позволя да коментирам личните му причини“, каза от своя страна Димитър Главчев от ГЕРБ.

Според него всички биха се омерзили „от това, което му причиниха опозиционерите от ДСБ“, посочи още Главчев.

*Обновена в 12:39 часа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика