Росен Плевнелиев: Този измислен неутралитет, зад който застава Радев, е покана за национална катастрофа

5767
Росен Плевнелиев: Този измислен неутралитет, зад който застава Радев, е покана за национална катастрофа
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водят хората. Те им казват кое е правилно и кое - не. И този измислен неутралитет, зад който застава Радев, всъщност е покана за национална катастрофа". Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017).

"По логиката на Радев, ако тази война трябва бързичко да свърши, тоест Путин да смачка украинците, дава ли си сметка държавният глава, че ние може да сме следващите. И тогава пак ли ще важи същият принцип – Не, не, да не даваме оръжие на българите. Дайте тука, Путин да ги смачка колкото може по-бързо“, каза той.

Плевнелиев с коментар за войната в Украйна и сравнение между Кирил Петков и Жан Виденов

"Отново закъсняваме и сме в изолация, оставени сами някъде в периферията. Не това е правилното решение за България. Така беше и с темит...

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

По думите му позицията да се отиде в Киев е била правилна. „Хубави бяха посланията от Зеленски и от министър-председателя на България, и слава Богу, че в последните два дни има някакво преориентиране на управляващите, някакъв свеж полъх“, допълни Плевнелиев.

"Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на правителството по отношение на Украйна, щях да бъда съкрушен и да кажа, че в един исторически момент, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата, България беше абсолютно от грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки", каза още Росен Плевнелиев, "В последните 2 дни нещо им стана на управляващите и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено за държавата", допълни той.

Според него случилото се с газа е шанс за България да въведе мащабна програма за енергийна ефективност и за въобновяеми източници. По думите му така България ще се отърве от руския газ, който определи хем като скъп, хем като непредсказуем и като оръжие. "И в крайна сметка да дръпнем напред в своята интеграция с демократичния свят", категоричен бе той.

Бившият президент заяви, че верният ход на България е да подкрепя Украйна по всички начини. "Да бъдем достоен член на НАТО, бързичко да се засилим в посоката към Еврозоната, а управляващите да се кротнат и да станат малко по-демократични, малко по мъдри, да търсят подкрепа за стратегическите приоритети на България", добави още Плевнелиев.

Плевнелиев: Румен Радев е отказал среща с американския военен министър

"Имам притеснение защо американският министър на отбраната не се срещна с Радев. Тази среща е отказана от президента. Въпросът е защо"....

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

"Когато станах президент преди 10 години започнахме от "големия шлем" на Първанов, заменихме го с 3 смислени проекта за българската енергетика, наляхме милиарди в енергийната ефективност така че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 процента. Управляващите спряха тази програма. През 2012 г. имахме една входна точка за диверсификацията, сега са 7, сега компресорите бълват във всички посоки, а не само от Русия навън. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от БСП правителство - на Орешарски - спомнете си, че "Южен поток беше замислен с 51 процента руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа, наречена "Балкански поток", която днес спасява България. От тях около 500 милиона са компресори. И това е добра сделка - получили сме възращаемост от 700 милиона лева за 3 години", каза още той.

"Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли, когато е инвестирал в тази мрежа така, че днес да кажем - можем и без "Газпром", или Радев, Йотова, БСП, "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който многократно наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е руски - Радев", каза още президентът.

"Оставете Радев да си гледа социологическия проучвания и да си мисли за рейтинга. Ако голяма част от неговите идеи се реализират, държавата щеше да потъне в небитието на преферията някъде", каза още той. "Време е за отговорни исторически решения, трябва да бъдем на висотата на носенето на отговорност, рейтингът няма значение за един политик. Президентът Радев пося и семето на популизма, освен русофилството. И има опасност при следващи избори да има още повече популизъм", каза още той.

Плевнелиев обяви като най-важен приоритет на това Народно събрание приемането ни в Еврозоната. "Не разбирам каква беше глупостта на министър-председателя и хората около него, при положение, че можеха да получат подкрепата и на ГЕРБ и ДПС, да се изпокарат с тях по всички въпроси. Това разделение ни води в лапите на популистите, нека да го преодолеем", заяви още Плевнелиев.

"Скоро ще се пренастроите": Русия се укрепва в окупираните територии

Руските чиновници, след президента Путин, настояват, че окупацията на Украйна не е част от плановете на Русия. Но това, което се случва...

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика