Росица Матева: Българите да не се притесняват от манипулации с машините

1636
Росица Матева: Българите да не се притесняват от манипулации с машините
Снимка: БГНЕС

Гласоподавателите не трябва да се притесняват по отношението на поддържката на тези машини, софтуера и евентуални манипулации. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в предаването "Лице в лице" по bTV.

„ЦИК предвижда всички възможни решения, за да увери избирателите в това, че не може да има манипулация в софтуера на машините. И сега ще бъде удостоверена версията, с която ще се гласува от трите държавни органа, на които това е възложено“, обясни Матева.

ЦИК обясни какво ще се случи с партията, която няма регистрирани листи

"Установено е, че една от партиите не е регистрирала кандидатски листи в нито един изборен район - това е ЕНП. Номерът 21 няма да фигур...

По думите ѝ най-вероятно ще се гласува със софтуера, с който се гласуваше на 14 ноември. Предвидено е да бъде направено ново изграждане на този софтуер и ще бъде подписан с нови ключове, които сега ще бъдат създадени от ЦИК. „Тоест това е още една гаранция, че този софтуер няма как да бъде манипулиран и избирателите трябва да бъдат спокойни“, отново повтори Матева.

„Машините се съхраняват там, където са доставени първите машини през февруари 2021 г. в склад на частнафирма на Летище София. Ще бъдат съхранявани там, докато бъде намерено помещение държавна собственост, което е подходящо“, обясни Росица Матева.

ЦИК се надява, че тази кампания ще бъде в рамките на закона, ще се спазват изискванията на закона относно агитационнитематериали, както и да не се накърнява доброто име на кандидатите. 

„№21 няма да фигурира в бюлетините – нито в хартиената, нито в електронната, защото Единна народна партия се регистрира за участие в изборите. В жребия изтеглихме номер и за тази партия, но след това при проверка се оказа, че тя не е регистрирала кандидатски листи в нито един изборен район и по тази причина няма да фигурира нито в бюлетината за страната, нито извън България“, обясни зам.-председателят на ЦИК. Още една партия не е регистрирала кандидатски листи в два района. Това е партия „Единство“, така че в бюлетините в страната в тези два изборни района и тази партия няма да фигурира.

Росица Матева: ЦИК не е предател

ЦИК не се чувстват предатели, а се разкриват толкова секции в чужбина, колкото е необходимо. За да бъде гарантиран честността на изборн...

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Той е до 6 септември. Днес към 14:30 ч. са подадени над 32 000 заявления, информира Росица Матева.

Другият важен срок е за избирателите, които имат регистриран настоящ адрес и желаят да гласуват по него. За да бъдат включени в тези списъци, до 17 септември трябва да подадат заявление до кмета на населеното място, където е регистриран настоящият им адрес. Това може да стане и по електронен път през сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

На 17 септември изтича и срокът на избирателите с трайни увреждания, които не могат да гласуват в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия. Те трябва да подадат заявление, за да бъдат сформирани такива комисии. Когато в населеното място, където те ще гласуват, вече има сформирана такава комисия, до 26 септември и други избиратели могат да подават заявления и да бъдат включени в такъв списък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Съпругата ми от месец не спи": Радев приключи срещите с кандидатите за служебен премиер

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика