Румен Христов: Единият подход е за кабинет на паритетен принцип, другият е за експертно правителство

1149
Румен Христов: Единият подход е за кабинет на паритетен принцип, другият е за експертно правителство
Снимка: БГНЕС

Ако няма разбирателство между първата и втората политически сили в парламента много трудно ще се състави правителство. Това означава, че отиваме на нови избори. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов пред БНТ.

Христов подчерта, че при връчването на първия мандат, ако не е постигнато съгласие с втората политическа сила ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС ще се опитат да реализират първия мандат. Мандатът ще бъде получен от председателя на парламентарната група.

Първан Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене, докато ПП няма особено много полезни ходове

"Раздвоение е думата на тези преговори. Със сигурност участниците в тях знаят, че ще търпят негативи от това, но ще търпят негативи и а...

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че разговорите между първите две политически сили са вървели сравнително добре. "Стигна се до формиране на групи по секторни политики, в които установихме, че разликите между това, което се предлага от нас и от колегите от ПП-ДБ не са големи, те са незначителни", каза Христов.

Изваждането на преден план обаче на ярки фигури от страна на "Продължаваме промяната" като евентуални министри разбуни духовете, подчерта той. "Тази сутрин имахме ранна среща с г-н Борисов и колегите от ръководството на ГЕРБ и им заявихме, че СДС с неговите 4 депутата категорично няма да подкрепим такова правителство. Нашето разбиране е, че бяха направени достатъчно жестове и достатъчно компромиси. Г-н Борисов няма да бъде кандидат, макар че той е най-подготвеният за министър-председател. Ако има такъв кабинет, ние го виждаме като кабинет на паритетна основа", каза той.

Категоричен е, че най-важно е да бъде видяна програмата на ПП-ДБ, за да е ясно дали тя е съвместима за ГЕРБ-СДС. "Освен това трябва да сме наясно със състава на кабинета, защото в него може да има фигури, които са неприемливи за нас", каза той.

Според него единият подход за създаване на правителство е то да бъде на паритетен принцип с хоризонт 4 години. Другият вариант е с експерти, предложени от ГЕРБ-СДС и от колегите от ПП-ДБ, с хоризонт година и половина.

Борисов: Петков и Василев да се дръпнат от първия ред

"Дръпнах се от първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен Кирил и Асен трябва да се дръпнат", каза лидерът на ГЕРБ&nb...

На въпрос дали, ако първите две политически сили не постигнат съгласие, ще бъде стопиран бюджетът, Румен Христов отговори: "Надявам се, че не, но с предложението той да бъде върнат на МС, означава, че много трудно в рамките на евентуалната продължителност на този парламент бихме могли да го приемем. А това е много опасно, защото от юни месец няма да има как да плащаме, защото удължаването беше до края на юни".

Резултатите на ГЕРБ се увеличават, тези на "Продължаваме промяната" намаляват. На следващи избори най-вероятно ГЕРБ-СДС ще постигнем по-висок резултат, а ПП-ДБ ще загубят още депутати, прогнозира Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика