Румен Христов: Най-важното е консолидиране на десния вот

3483
Румен Христов: Най-важното е консолидиране на десния вот
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

СДС ще търси начин за консолидиране на десния вот на предстоящите парламентарни избори, възможна е и коалиция с ГЕРБ. Това съобщи лидерът на СДС Румен Христов, откривайки кръгла маса, посветена на бъдещето на дясно-центристките партии, организирана от фондация Конрад Аденауер в гранд хотел София.

Изборите, които предстоят на пролет са изключително важни, подчерта председателят на СДС и коментира, че като изключим двата центристки субекта - ДПС и партията на г-н Трифонов, се очертава да има блоково гласуване и в дясно и в ляво. Консолидирането на гласовете вдясно е много важно, подчерта той и поясни защо - заради заявките на "площадната лява коалиция" за преориентиране на България. Христов уточни, че има предвид "лявата коалиция по площадите – БСП, партия „Възраждане“, Румен Петков, Татяна Дончева, Мая Манолова, президента Радев и техните изказвания за преразглеждане на членството на страната в НАТО, в ЕС, както и за започване на действия за отмяна на санкциите, наложени от ЕС на Русия, предвид това, че окупацията на Крим не е чак кой знае какъв проблем за тях.

"Всичко това ме плаши. Плаши ме геополитическата ориентация на България, не че левицата ще дойде за година – две и ще покаже, че не може да управлява, както е показвала през всичките тези години", поясни лидерът на СДС.

Той даде пример с последните парламентарни избори, на които т.нар. автентична десница се раздели на три – Реформаторски блок, който беше гръбнакът, основно от СДС и спечели много гласове, „Да България“ на второ място и 3 място „Нова република“. "Те не влязоха в парламента, гласовете бяха преразпределени, съгласно нашия избирателен закон, като от тях БСП имат поне 6 – 7 мандата", посочи Христов и заяви: "Не искам това да се случва отново и затова търсим начин за консолидиране на десния вот".

Лидерът на СДС е категоричен: "България има нужда от дясно управление, България има нужда от проевропейско, проатлантическо управление, каквото е управлението, налагано през годините от дясно. Ще търсим сътрудничество с десни формации".

Румен Христов потвърди, че СДС водят преговори с ГЕРБ и отбеляза, че не са приключили. "Въпросите дали сега е моментът за коалиране и репутационно как биха стояли нещата, Христов обясни с принципа на коалирането: "Коалицията, която бихме направили е на идейна основа".

СДС се е явявал досега 10 пъти на парламентарни, 6 самостоятелно и 4 пъти в коалиция, като само веднъж си е позволил участие в конюнктурна коалиция, отбеляза той и подчерта, че търсене на идеологическа база на сътрудничеството е много важно.

"Няма да давам оценка на т.нар. градска десница - дали са ляво-либерали или не, но те са в колаборация с БСП", посочи Христов и обясни защо СДС не участва в протестите: "Ние за първи път не участваме в протести, защото нямаме никакво намерение да връщаме БСП на власт".

Лидерът на СДС е категоричен, че десните трябва да си направят изводите.

В дискусиите в кръглата маса на тема „Българските дясно-центристки партии преди предстоящите избори“ се включиха известни политолози като проф. Румяна Коларова и Стойчо Стойчев, социологът Димитър Ганев, социалният антрополог Харалан Александров, а също и политици, сред които представители на ГЕРБ. 

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика