Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Христов (СДС): Парламентът се уплаши, че българите в чужбина няма да гласуват за тях

29 ноември 2018, 21:20 часа • 3214 прочитания

Парламентарно представените партии отхвърлиха електронното и машинно гласуване, защото се страхуват, че вотът на българите в чужбина няма да отиде при тях. Това каза пред "Фокус" председателят на СДС проф. Румен Христов.

Той уточни, че гласоподавателите от чужбина са предимно млади и образовани хора. Проф. Христов обясни, че риск от манипулация на електронния вот съществува, но това не е причина той да не бъде приложен.

„Има риск от такова нещо, но в крайна сметка, вижте - електронното банкиране, което не засяга един глас - а в момента един глас се продава по 50 -100 лв., така се говори - хората банкират и превеждат милиони с електронни подписи. И там се случва понякога да има хакерски атаки, но това не е масова практика и това не означава, че не трябва да търсим начини, чрез които да гарантираме електронното гласуване. Най-лесният начин е да се откажем от него. Ние настояваме законите в България да се спазват. Две години нищо не се направи, нищо в тази посока не беше решено. Сега виждаме, че се търси възможност отново да се отложат тези две форми на гласуване." Проф. Христов припомни, че по въпроса за електронното гласуване през 2015-та година имаше референдум, на който гражданите изразиха подкрепата си за него със 70%.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес