Румен Петков алармира, че енергетиката ни е в колапс и настоя за одържавяване на Белене

1593
Румен Петков алармира, че енергетиката ни е в колапс и настоя за одържавяване на Белене
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Енергетиката ни катастрофира, алармира лидерът на АБВ Румен Петков и посочи спешни действия, които да се предприемат.

В енергийното министерство трябва да влезе човек, който има енергията и волята да покаже корупцията и да предприеме мерки срещу нея, категоричен е Петков. Като най-ярък корупционен проект той визира Булгартрансгаз. "Министърът на енергетиката се държи с Булгартрансгаз, както Христо Иванов с Иван Гешев – Христо Иванов пази Иван Гешев, министърът на енергетиката пази Булгартрансгаз", коментира Петков. "Тръбата от Турция, която влиза в България е 15 млрд. кубика, а нашата тръба, която поема потока от 15-милиардната тръба, е 20 милиарда, изтъкна Петков. "Защо министърът на енергетиката не направи анализ откъде чакаме другите 4 – 5 милиарда? Защото не ги чакаме отникъде", подчерта той. 

Румен Петков с нови упреци към Кирил Петков

Вярно ли е, че ВМЗ Сопот са сключили сделка със сръбски гражданин за доставка на определени суровини и са платили незабавно 10 млн. дол...

КЕВР да направи сериозен анализ на ситуацията, настоя още лидерът на АБВ, убеден, че Енергийният системен оператор (ЕСО) ще поиска вдигане на цената на тока. Ако в рамките на една година се запази небалансираната цена на тока, ЕСО ще загуби около 50 млн. лв., посочи Петков, базирайки се на експертен анализ. 

Коментирайки цената на газа, Румен Петков изтъкна, че намалението с 40% на цените на газа през март миналата година е било изключително спекулативно и припомни, че още тогава от АБВ алармираха, че от милионите, които се върнаха в „Булгаргаз“ българският гражданин няма да получи нищо. "Ако погледнем цената на газа от 1 март миналата година и цената сега, ще видим, че сега тя е два пъти по-висока от високата цена на 1 март", посочи Петков и подчерта, че това дължим изцяло на правителството на Борисов. "Трябва да се търси и политическа, и наказателна отговорност, защото иначе удряме всеки ден бедния българин“, категоричен е лидерът на АБВ.

За одържавяване на АЕЦ Белене и незабавна стъпка за изграждане на 7 и 8 блок в Козлодуй се обяви още Румен Петков и предупреди, че иначе катастрофата е неизбежна. "Ние консумираме 35 – 37 млн. мегавата, изнасяме 7 и загубите по трасето са 2. Като премахнем това, което произвежда въглищният източник, не можем да го заместим с нищо. Днес сме в състояние на енергиен колапс", посочи Петков и изтъкна, че одържавяването на Белене е и начин да не ни съдят потенциалните инвеститори от САЩ и Франция и Южна Корея.

Лидерът на АБВ изрази неодобрение на идеите на председателя на енергийната комисия Иван Хиновски да се направи нова държавна компания, която да поеме нещата в Мариците: "Нали направихме Държавна петролна компания и видяхме резултата - 50 милиона изчезнаха някъде и никой ги не търси, най-вече министъра на икономиката". Петков е категоричен: "Не си ли дадем сметка, че имаме БЕХ – държавна структура, имаме НЕК – държавна структура, в чийто състав са Мариците и тръгнем да изграждаме още една държавна структура, това ще е борба с безработицата - вкарваме вътре 150 – 200 души с високи заплати, които ще плащаме ние чрез скъпия си ток".

България да иска помощ от „Фронтекс“ за очертаващата се бежанска вълна от Афганистан, предлагат от АБВ

България да се обърне към европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ за материална помощ и човешки ресурс...

Румен Петков разкритикува и избора на състав на Комисията по енергетика в 46-ото Народно събрание. По адрес на председателя й Иван Хиновски, той коментира, че единственият допир на Хиновски с реалната икономика е свързан с много тежък провал и поясни: „През 2006 г. компания, в която той е акционер и ръководител „БулЕко Енергия”, град Банско, отоплителна централа за изгаряне на дървесни отпадъци в Банско, получава лиценз от КЕВР и от година е обявена за публична продан от кредитора на компанията. Самият Хиновски обявява, че компанията е във фалит и за да се избегне катастрофата, ще бъде продадена". Дали публичният кредитор ще си търси възмездяването от личното имущество на Хиновски и останалите съакционери, е друг въпрос, но ако критерият да поверяваме ръководството на определен сектор на хора, които генерално и доказано са се провалили, е много жалко за страната ни, добави Петков.

Ето какво каза Румен Петков за избора на Мартин Димитров за зам.-председател на енергийната комисия: „В годините след 2010 г. направи няколко анализа и прогнози, които катастрофално не се сбъднаха, но за сметка на това в периода юли 2009 г. до март 2019 г. е председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. Той е един от хората, които носят лична отговорност за нормативната уредба, на базата на която работи нашата енергетика. Той определи преговорите между президентите Путин и Ердоган като „блъф“ и обяви, че такова нещо като „Турски поток“ няма да бъде построено никога, а Русия и Турция само се опитват да ни плашат. Днес „Турски поток“ е факт, но за съжаление у нас никой не търси отговорност от лъжците. Той обяви, че „Белене“ няма да е необходим за България проект, защото няма да имаме нужда от ток, защото ще се задоволяваме от ВЕЦ и ТЕЦ. Днес цената на тока в България се колебае между 200 и 380 лв., които всички ние плащаме, а днес можеше да имаме „Белене“. Очевидно е, че в микса на ценообразуването най-ниска е цената на енергията от АЕЦ „Козлодуй“. Същото щеше и да е с „Белене. Мартин Димитров е изряден лъжец и манипулатор и заради това ще плащат всички българи“.

Като спорно име в ресорната комисия Румен Петков посочи и другия зам.-председател Делян Добрев и припомни, че той беше неин председател от 2014 до 2019 г. „Това е човек, който носи пряка отговорност за оперативното управление на енергетиката и енергийните ресурси на нашата страна в дълъг период от време за подготовка на цялостната нормативна база“, подчерта Петков.

Лидерът на АБВ изказа одобрение за избора на Атанас Костадинов за зам.-председател на Комисията, както и по кандидатурата на Рамадан Аталай.

Румен Петков иска да разследват за корупция и за ценообразуването "американските Марици"

"Българската държава със своите инструменти трябва да разследва американските централи Марица 1 и Марица 3 и за корупция, и за ценообра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика