Румен Петков: Кой гарантира, че оставеното в Афганистан оръжие няма да иде в Украйна?

13833
Румен Петков: Кой гарантира, че оставеното в Афганистан оръжие няма да иде в Украйна?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В Афганистан американците оставиха една разорана, в прекия и преносния смисъл, държава и върху този разоран терен огромно количество оръжие, което утре ще бъде проблем на Европа, не на САЩ, алармира лидерът на АБВ Румен Петков, коментирайки динамиката на събитията около Украйна.

Стотици тонове оръжие от всякакъв калибър, транспорт, ракети, бронетехника, леко стрелково оръжие, дронове бяха зарязани в Афганистан, подчерта той и попита: „Кой го контролира и кой ни гарантира, че утре това оръжие няма да стигне до Украйна и като стигне до Украйна, кой гарантира, че в Украйна са предприети всички мерки оръжието да не бъде използвано с цел провокация и избиване на мирни граждани“.

По повод колата, която се взриви онзи ден в Донецк, Петков изрази недоумение, че досега американските и британските експерти, които са на място, не казват какъв е произходът на взрива.

Румен Петков: Смисленият разговор е между Русия и Украйна, посредниците вредят

Украйна е потърпевша от една изключително тежка медийна война и агресия срещу Русия. Така коментира пред медиите динамиката на събитият...

Ситуацията в Украйна се натяга от САЩ и Великобритания и в някаква степен от НАТО, коментира Румен Петков. Ненапразно президентът на Украйна, външният министър, министърът на отбраната, премиерът на държавата многократно се обърнаха с молба и настояване да не се катализира напрежение, защото те не очакват военна агресия, отбеляза той.

„Ако се вгледаме кои са основните говорители на тема „Войната започва утре“, трябва да започнем с президента Байдън“, посочи Петков и припомни, че американският президент в конферентен разговор с премиера на Канада и редица европейски лидери, направи сигурна прогноза на 12 февруари за предстоящо нахлуване на Русия в Украйна на 16 февруари. Поредни прогнози Байдън направи за същото, този път с времеви хоризонт „тези дни“ – събития, които не се състояха.

Другият основен говорител по темата е британският премиер Джонсън, продължи с изброяването Петков. Този, по думите му изтънчен танцьор, за разлика от последния чистач в трюмовете на Темза, се чувства недосегаем. „Излиза и обяснява как ще отваря матрьошки, до какви пари ще стига… Някой да му отвори вратата на „Даунинг стрийт“ 10 да излезе оттам и да я затвори след него - това е решението за Англия, ако Англия иска в някаква степен да запази достойнството си".

На следващо място като говорител по темата Петков визира външния министър на Великобритания, която по думите му показва „едно ниво на необразованост, което не предполага тя да бъде портиер на външно министерство на която и да е страна, в това число нашия изключителен партньор в борбата с корупцията Руанда“. Включително тя вчера се изцепи – следващата седмица Русия ще навлезе в Украйна, припомни Петков.

Румен Петков: Фактът че се повтаря „схемата Ирак“ говори за умствена недостатъчност

Помолен да коментира напрежението по оста НАТО - Русия, лидерът на АБВ Румен Петков направи аналогия със случилото се в Ирак и предупре...

Според лидера на АБВ Европа девалвира, Европа се самоунижава.

Той припомни още ролята на САЩ в Ирак, Либия, провалената сделка на Франция за подводниците и коментира, че САЩ не могат да ни бъдат коректен партньор.

Навлизането на САЩ в Ирак е най-голямото престъпление на XXI век - избиха хиляди жени, деца и старци, на базата на доклад на британското разузнаване, че в Ирак има химическо оръжие, после се оказа, че няма и никой не търси сметка на тези военнопрестъпници, подчерта Петков.

Той е категоричен: „България, като страна-член на НАТО е част от Алианса, но ние трябва да продължим да настояваме и това трябва да е част от инициативата „Три морета“, Черно море да е зона без милитаристични действия, зона свободна от въоръжени конфликти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика