Румен Петков: Предлаганите промени в Конституцията обслужват само и единствено Гешев

1883
Румен Петков: Предлаганите промени в Конституцията обслужват само и единствено Гешев
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Конституцията има една единствена цел – цели да гарантира пълния мандат на главния прокурор Иван Гешев". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков и отбеляза, че законопроектът е внесен с много по-малко от изискуемите подписи. Независимо от обявяването, че животът на новоизбраното 45-то Народно събрание ще е кратък, три от парламентарните групи са внесли законопроекти за мандат и половина, коментира той. 

Петков изрази недоумение от предлагания в проекта за промени на Конституцията режим на лустрация и припомни, че има 7 – 8 решения на Конситуционния съд, които много ясно регламентират този процес. "За лустрацията се е подписал г-н Велизар Шаламанов, който е бил партиен секретар на БКП на батальон в Българската народна армия, на който ние - истинските комунисти бяхме гласували доверие да громи НАТО", изтъкна Петков и го упрекна в двуличие.

Голяма част от предложените конституционни промени са от компетенциите на Велиоко народно събрание, подчерта лидерът на АБВ.

"Ако това НС все пак избере правителство и стартира своята работа, очаквам да чуя – който не подкрепя промените в Конституцията, той саботира реформата в съдебната система", каза Петков и направи аналогия с казаното преди време от г-н Цветанов, че който не подкрепя специализираните съд и прокуратура, подкрепя мафията.

"Много се надявам се на г-н Иванов да не му трябват 10 години да разбере, че трябва да спре да подкрепя Гешев, защото тези хватки са посредствени", добави Петков.

По времето на Иван Гешев има недосегаеми, посочи още лидерът на АБВ, коментирайки прокурорското постановление с отказ да бъде образувано досъдебно производство по сигнал на АБВ и група потърпевши граждани срещу евродепутата Ангел Джамбазки и упрекна Гешев, че целенасочено пази ВМРО и Джамбазки. 

Румен Петков подчерта, че решение 3 на Конституционния съд от 2003 г., много ясно разписва кои промени в Конституцията са допустими от обикновено Народно събрание, кои - само от Велико народно събрание.

Трябва да е ясно, че тези промени, които се предлагат, обслужват единствено и само Гешев, категоричен е Петков.

Румен Петков: Лъжа, некоректност, спекулации и слугинаж показа новият парламент

"Предложението за промени в Конституцията, внесено от Христо Иванов и група депутати, е грозна спекулация с очакванията на хората за ра...

Той каза, че не изключва представителството да се подаде на заплахата: „който не подкрепи промените в Конституцията, саботира съдебната реформа“ и пресметна какъв мандат на Гешев гарантират внесените законопроекти. Имаме 8 – 10 месеца дебат по Конституцията и всички други законопроекти в Народното събрание, после имаме 1 месец – Иван Гешев сезира Конституционния съд,... една година КС чака доклада от определения конституционен съдия и станаха 2 години, посочи той.

"В момента имаме 1.5 г мандат на Гешев. Значи на четвъртата година, Конституционният съд ще е върнал промените в Народното събрание, защото ще бъдат противоконституционни и през цялото това време г-н Гешев ще си е главен прокурор", изтъкна Петков.

По думите му, не е прилично по този начин "да бъде обслужвана една система, която ни грози и омерзява, но която заплашва човешкото и национално достойнство на страната". Трябва да има някаква мярка, категоричен е Петков. "След като тези хора нямат корсет на наглостта, мярката трябва да я сложат гражданите и т това е единственият мотив, който може да бъде сериозен, за много бързи и извънредни парламентарни избори", заключи той.

По повод обявения от премиера в оставка проекто-състав на кабинета, лидерът на АБВ коментира: "На Росен Желязков не бих поверил управлението на квартална кръчма, камо ли на ресторант в държавна сграда. Той иска да му повери пак да управлява транспорта на България. Той може да управлява само укриването на зле организирани пияници и нищо повече. Той е позор".

Петков не пропусна да коментира и поредната травма на премиера: "Днес за пети тъп оправяме менискуса на премиера. Фактът, че снимката е от „Пирогов“ възбужда един въпрос – когато е правена снимката, директорът Балтов на магистралата ли е бил или къде? Защото, ако е бил в „Пирогов“, аз имам съмнения относно снимката. Ако е бил на магистралата, където му е мястото, въпросът е друг".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика