Румен Петков: За първото тримесечие в регионалното министерство са дадени 134 хил. лв. бонуси

39353
Румен Петков: За първото тримесечие в регионалното министерство са дадени 134 хил. лв. бонуси
Снимка: БГНЕС

Основната тема е изключително неморалното стимулиране на държавни служители в кабинета Орешарски. Това каза пред журналисти в Бургас Румен Петков от АБВ.

„Нещо, срещу което съм се противопоставял в целия период от 1990 година насам. Само в рамките на МРР за първото тримесечие на тази година в една част от дирекциите, като ключови дирекции не влизат в това число като финансовата дирекция, ГРАО дирекцията, са раздадени 134 000 лева бонуси. Това означава, че в министерството и то само за сградата, са раздадени премии за едно тримесечие в порядъка на над 300 000 лева. Тези бонуси са раздадени от нашите джобове.

АБВ с 13 неудобни въпроса към опонентите

Поради очевидната невъзможност за провеждане на преки дебати между водачите на листи за предстоящите избори за Европейски парламент, АБ...

И БСП, и ДПС скачаха много упорито срещу такъв тип нерегламентирано раздаване на бонуси по времето на кабинета на Бойко Борисов. Tова се прави в много по-брутални измерения. Политическият кабинет на министъра на МРР, който се състои от трима души, е взел 5 900 лева бонуси. Продължава да впечатлява фактът, че една жена - Жанета Жикова, е на две заплати. Тя продължава да взема две държавни заплати в порядъка и двете на по 2 000 лева. За сметка на това е взела бонуси в качеството си на началник кабинет - 1 665 лева и в качеството си на парламентарен секретар 1 115 лева. Това е абсолютно неморално и аз не мога да разбера премиерът Орешарски как търпи тези неща?

Мирослав Мазнев, зам.-министър на МРР, е взел 2 780 лева бонуси. Това е нещо, което за мен е перверзност в мисленето. Главният секретар на министерството Клементина Денева си е изчислила бонуса на 5 555 лева. Това е цинизъм, перверзия в мисленето на държавния чиновник. Тази перверзия се стимулира от министър- председателя Пламен Орешарски. Жана Кадънкова от дурекция „Канцелария” е взела 900 лева бонуси. Магдалена Мокавеева - 830 лева, Албена Михаилова - 960 лева бонуси. Красимира Карчева, директор на дирекция „Обществени поръчки”, е взела 950 лева бонуси и си е остонойстила работата като оценка мн. добър. Това означава, че всички обществени поръчки на МРР защитават обществения интерес. Това означава, че нито една обществена поръчка на министерството не е оспорена и че всички тези обществени поръчки са в името на българското общество. В рамките на една година министерството само сградата ще получи над 1 млн. и 200 000 лева бонуси. Това е извратяване на администрирането, на управленския подход и деморализиране на администрацията”, каза още Румен Петков.

Голямата грешка на бившия министър на МВР Цветан Цветанов беше, че загърби стратегията полицията да е в близост до обществото, допълни Петков.

„Там бяха разписани конкретни ангажимент за районните полицейски управления като присъствие, като комуникация, като отчетност. Това е изключително сериозен документ и Цветанов го загърби, а Цветлин Йовчев го унищожи. Терорът с пребиваването на хора продължава в присъствието на жандармерията, което мисля, че не облекчава битите. Този закон за МВР изопачава много нещата. Никой не иска да отговори на въпроса „Защо специализираната дирекция за подслушване и проследявания в Агенцията за национална сигурност не пречи на никого, а в МВР пречи на всички. И от МВР извадихме специализираната агенция за подслушване и проследяване, а в ДАНС си остана?”. По този начин казваме на полицията, че й нямаме доверие и в това число и на министъра му нямаме доверие, а на ДАНС имаме доверие. Това е нелепо. С новия закон премахнаха кариерното развитие. Никой не си е позволявал да използва специални служби по този начин, както се прави в момента”, каза още Петков.

БСП и ГЕРБ се заядоха заради чиновническите бонуси по времето на Дянков

Членовете на политическия кабинет на Симеон Дянков са взимали три пъти по-големи заплати в периода 2010-2013 година, отколкото в други ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика