Румен Петков: Замисленият район "Чужбина" е груб, вулгарен, грозен популизъм

2509
Румен Петков: Замисленият район "Чужбина" е груб, вулгарен, грозен популизъм
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Като груб, вулгарен, грозен популизъм определи лидерът на АБВ Румен Петков замисленият район "Чужбина" в преправяния Изборния кодекс.  Той посочи, че средно един мандат на база на регистрираните избиратели тежи 27 924 гласа и пресметна: "„Ако има район Чужбина и гласуват 180 хиляди, като 50 хиляди от тях изберат двама независими кандидати, 130 хиляди ще изберат 13 депутата“. 

Кой и с какви аргументи ще определи мандатите в чужбина – на брой живеещи българи там, на брой средно аритметично от досега участвалите в гласуване, изрази недоумение Петков. Каква е технологията по регистриране на независимите кандидати в район Чужбина, например, ако някой се кандидатира като независим в район Бурса, той вече е депутат, добави Петков. "Ако се обединят нашите братя цигани в Испания, Франция и Холандия, те ще си изберат независим кандидат при всяко положение", категоричен е той.

Лидерът на АБВ разкритикува идеите за секции в чужбина без ограничения, посочвайки, че има държави, включително в ЕС, които имат принципната позиция избирателните секции да са само на наша територия, т.е. само в консулствата и посолствата. "И какво ще стане – ще се окаже че сме излъгали половината българи в чужбина", предупреди той.

Според него, има серия въпроси, които от чисто популистка гледна точка се бутат в очите на обществото и се отива към едни решения, които не отговарят на интереса на обществото. "Тези неща като не се видят днес, трябва да си дадем отговор на въпроса какво ни чака утре", подчерта Петков.

Ето неговото предложение - единна листа за всяка от партиите и независим кандидат. "Като има единна листа, тогава не стои въпросът за тежестта на мандатите във Видин и в Кърджали. Или разделяне на страната на 6 района", посочи лидерът на АБВ, убеден, че не е задължително съвпадане с административно-териториалното устройство.

В момента във Видин един мандат тежи 21 477 гласа, в Кюстендил 32 000, в Кърджали 51 0000, в Шумен 30 000. В София в 23 МИР – 26 000, т.е. два пъти по-малко, отколкото в Кърджали, уточни Петков. "Обществото трябва да е наясно, че сега имаме абсолютно неравномерна представителност на гражданите в Народното събрание, т.е. имаме непредставени граждани", подчерта той и припомни, че е предупреждавал от 10 - 12 години, че разпределението в мандатите е абсолютно несправедливо.

Съседна Турция не допуска двойно гражданство, същевременно хиляди, родени в България са със двойно гражданство в Турция, отбеляза още лидерът на АБВ. "Като казваме район Чужбина без ограничения в секциите, даваме ли си сметка какво ще стане там, в Северна Македония, Димитровгард…", изрази недоумение той.

Румен Петков: Лъжа, некоректност, спекулации и слугинаж показа новият парламент

"Предложението за промени в Конституцията, внесено от Христо Иванов и група депутати, е грозна спекулация с очакванията на хората за ра...

По оценката на лидера на АБВ, новият парламент е произвел 45 законопроекта, при ясното съзнание, че ще умре преди да се роди и вече са приети 2 противоконституционни акта – за мораториума и концесиите и за привикването на ръководителите на върховните съдилища. 

Според него, ако БСП се бяха вслушали в призивите му да от миналия септември да напуснат парламента с аргумента, че всяко кадрово решение и всяка концесия е нелегитимна, България щеше да е друга.

Той упрекна и ГЕРБ - в правна неграмотност по повод обжалването на мораториума: "Ако го бяха жалили пред Конституционния съд с депутатския масив, който имат, КС, по мнение на специалисти, можеше да се произнесе до два месеца, т.е. преди изборите".

Петков обясни, че ако бъде обжалвано решението за привикване на председателите на съдилища на всеки 3 месеца, ще падне: "Защото в Конституцията е записано – главният прокурор - веднъж годишно и по преценка на Народното събрание, председателите на съдилища – един път годишно".

Според лидера на АБВ в дневния ред на парламента е трябвало да бъде неизбежното и най-необходимото - "Закриване на специализираните съд и прокуратура и поемане на делата от съответните съдилища и прокуратури, както и извеждане на звеното за защита на свидетели от подчинимост на главния прокурор и връщането му там, където му е мястото – при министъра на Правосъдието. "За радост „Има такъв народ“ внесоха такъв законопроект. Да е ясно, че другите продължават, плюейки главния прокурор да му слугуват юнашки", добави Петков.

Румен Петков: Гешев, марш от прокуратурата, спри да срамиш България

"Главният прокурор Гешев преди минути извърши поредното престъпление към правораздаването. Корумпираният режим в Чехия и корумпираният ...

Той не пропусна да отбележи необходимостта от разпускане на този състав на ЦИК и определянето на нов."ЦИК са част от проблемите с безумния протокол, който определиха и към който са съучастници всички тогава парламентарно представени партии", подчерта лидерът на АБВ и припомни, че само председателят на ЦИК Александър Александров гласува против, а всички останали го подкрепиха.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com