Румен Радев: България трябва да постигне духовното си обединение (СНИМКИ)

1099
Румен Радев: България трябва да постигне духовното си обединение (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Филмът „Девет глътки свобода“ не е дотолкова за историята, а за бъдещето на България”. Това заяви президентът Румен Радев след представянето на документалния филм „Девет глътки свобода“, посветен на избухването на Априлското въстание от 1876 г. в Ново село, предаде БГНЕС.

“Изгледах този филм с много смесени чувства. Чувство на гордост, на възхищение и в същото време на растящо негодувание вътре в себе си. Новоселските революции не са големи по мащаб, но тяхното духовно наследство е огромно”, заяви още Радев.

Радев: Дано партиите са си научили урока и да не атакуват служебния кабинет

В навечерието на поредна предизборна кампания, аз се надявам политическите партии да са си извлекли поуки от предишните кампании. Това ...

“Мисля, че имаме проблем да осмислим начина на мислене на нашите предци. Затова този филм не е дотолкова за историята, а за бъдещето на България. Ние ще имаме ли България след някое друго поколение - духовно. Това е въпросът, който поставя този филм. Имаме Конституция, национални стратегии, стратегически прегледи на отбраната, но какво става с нашите духовни граници, докъде се разпростират те, имаме ли идея докъде ще се свият те занапред ако тези въстания продължават да липсват в учебниците на нашите деца. Ние трябва да се гордеем с подвига на нашите предци”, каза Радев.

“Много са стратегическите цели пред нас - днес говорим за Шенген, Еврозоната, ОИСР. Там залагаме най-важното - нашето бъдеще, но можем ли да говорим за национално обединение, ако няма върху какво да се обединяват децата още в училищата, ако не се възпитават в лоялност към България, ако българските автори продължават да отпадат, ако историята ни продължава да се пренаписва и постепенно да гасне под механизма, подхранван отвън и отвътре. Това са фундаментални въпроси, на които трябва да намерим отговор”, добави той.

"Понеже във филма се постави въпросът дали можем да отстоим своята свобода, ние дълбоко трябва да се замислим какво трябва да направим. Възпитаването започва от учебниците, крайно време е да седнем на голямата маса, да се съберем и да видим какво ще правим с учебниците по български език, история и география. Трябва да намерим време и да решим каква история и литература ще изучават нашите деца и само държавата трябва да издава учебник за всеки клас - никой друг. Ако ние като нация искаме да имаме нация, трябва да имаме отговорност да пишем истината, тогава историческата памет е доказана. Оттам нататък и в Шенген, Еврозоната и ОИСР да влизаме, да имаме най-силната армия, няма да има значение, ако този национален завет не бъде изпълнен. Ние имаме нашите борци, с обединени усилия ние можем и ще го постигнем”, допълни още Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика