Румен Радев: Конкурсът за нов изтребител е троен удар по България

4880
Румен Радев: Конкурсът за нов изтребител е троен удар по България
Снимка: БГНЕС

"За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила, и дори се ангажира да надплати огромна сума". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев след освещаването на бойните знамена, предаде репортер на БГНЕС.

За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети, подчерта Радев. Според него, това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса.
Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила, категоричен е президентът. На въпрос как ще коментира това парламентът да прегласува условията, които е предложил преди това, президентът отговори, че това е скандално за него. Това говори изобщо за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор, отбеляза още Румен Радев. "За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила, и дори се ангажира да надплати огромна сума". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев след освещаването на бойните знамена, предаде БГНЕС.

"За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети", подчерта Радев. Според него, това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса.

Радев: Кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна, без правила

  "Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма." Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Го...

"Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила", категоричен е президентът. На въпрос как ще коментира това парламентът да прегласува условията, които е предложил преди това, президентът отговори, че това е скандално за него. "Това говори изобщо за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор", отбеляза още Румен Радев. 

Президентът не пропусна да вземе отношение и по проблемът с винетките. „Хаосът с винетките е олицетворение на стила на управление, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност“, отбеляза държавният глава. 

Помолен да коментира отправени критики към новогодишното му обръщение, Румен Радев посочи, че не разбира защо някои хора се страхуват от изричането на истината. „Всички моменти са неудобни, когато трябва да се изричат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия“, добави президентът.

 

Радев: Лобистите постигнаха своето за изтребителите "Грипен"

Лобистите постигнаха своето за изтребителите "Грипен". Конкурсът вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да призем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com