Румен Радев се среща с работодателите заради цените на тока

4671
Румен Радев се среща с работодателите заради цените на тока
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще проведе работна среща с големите работодателски организации. Бизнесът иска свикване на КСНС заради високите цени на тока. Във вторник те поискаха заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради високите цени. В писмо до държавния глава те настояват за набелязване на спешни мерки, с които да бъде компенсиран бизнеса, тъй като настоящите, обявени преди седмица от правителството, не били достатъчни. Паралелно с това индустрията иска среща и с премиера Кирил Петков.

На 22 декември правителството обяви подкрепа от близо милиард и половина за засегнатите от рекордните цени на електричество и газ, които ще бъдат изплащани до 31 март. От тях за компенсиране на скъпия борсов ток на индустрията са предвидени 940 млн. лв. Работодателите са недоволни от малкото средства и от въведения таван на помощта от 30% от пазарната цена спрямо енергийна консумация на фирмите.

Васил Велев недоволен от разрушителния таван на компенсациите за тока

Въведеното нелогично и разрушително ограничение таван на компенсацията от 30% от цената на борсата ще доведе дотам, че при едни цени от...

"Предложената компенсация всъщност е 1/3 от тази, която трябва да бъде. Размерът, който смятаме за адекватен, е надвишението над цената по мораториум, която е 119 лв. за мегават на час от текущите пазарни цени. Т.е. текущата пазарна цена минус 119 и 3/4 ти от това надвишение. Това би означавало цени от порядъка около 200 лв. в зависимост от цената на електроенергията на борсата, които са адекватни за тази ситуация, които биха върнали конкурентоспособността на индустрията", каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Бизнесът настоява и да отпадне таванът на държавната помощ за индустрията. Работодателите предлагат държавата да вземе нужните средства по така предложената от тях нова схема за компенсиране от свръхпечалбите на АЕЦ Козлодуй и електроцентралите на НЕК.

"При очертаващите се цени на електроенергията само двете дружества на БЕХ- АЕЦ и НЕК, ще се акумулират всеки месец над милиард и 200 млн. лв. А цялата програма на правителството, анонсираната за 4 месеца, е 940 млн. Т.е. само в рамките на свръхпечалбоите на БЕХ могат да се компенсират потребителите на ел. енергия на свободния пазар,без да се пипа бюджета", каза още Васил Велев, председател на АИКБ. Друго перо, според бизнеса, от което могат да се вземат средства са извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, е излишъка на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика