Русия: "Газпром" намали цената за България

4215
Русия: "Газпром" намали цената за България

"Посред енергийната криза, обхванала ЕС в навечерието на зимата, Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа. По молбата на българското ръководство "Газпром" увеличи обема на всекидневните доставки на газ, които превишават договорените в рамките на действащото споразумение, и които са с по-изгодните за България цени.

В резултат на това вместо очакваното покачване на цената до 119,87 лева за мегаватчас, през ноември цената на газа за България се намали до 93,19 лева, което е приблизително два пъти по-евтино от средните цени в Европа." Това се казва в съобщение на Посолството на Русия у нас, публикувано на страницата му във Facebook.

Решено: Газът поевтинява

Природният газ ще поевтинее с над 33% от 1 ноември, съобщи на брифинг социалният министър Гълъб Донев. Поевтиняването става на фона на ...

Ето какво още пише в него:

"Газпром" често е бил укоряван, че дългоcрочните договори са излишно обвързани с петрол. Акцентираха това, че газовият пазар е достатъчно развит за да поддържа ефикасно механизма на газовата индексация. Днес трябва да попитаме играчите на европейския пазар, колко е по-евтин газът, обвързан с цената на нефт от спотовия? Колко е по-изгоден дългосрочен контракт от спотова сделка? Разбира се, в системата на дългосрочни контракти, обвързани с нефт, цената на газ може да е много волатилна.

Не трябва да се забравя, обаче, за такъв фактор като предсказуемост на цената, която позволява да се предвидят рисковете и да се осигурят навреме. Да купуваш газ евтино сега е чудесно, обаче още по-добре е да знаеш предварително, колко той ще струва след един месец, тримесечие или година.

"Газпром" винаги се е отнасял с уважение към позицията на своите партньори. Тъкмо затова миналата година по настояване на София, а също така и на Европейската комисия руската компания премина към новата система на калкулацията на цената за България, обвързана с европейския газов пазар. При това, както преди, така и след тези промени руската компания безукоризнено е спазвала всички свои задължения пред българските потребители."

Politico: ЕС е готов да използва най-мощното си оръжие срещу "Газпром"

Европейската комисия (ЕК) търси начини как да направи така, че хем европейците да не замръзнат тази зима, хем да накара Русия, от коят...

Това съобщение на посолството се появи тази вечер, след като цял ден течаха спорове дали цената на газа наистина е паднала и дали са верни твърденията на служебното правителство, че намалената цена на синьото гориво е плод на техни преговори с "Газпром".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика