Ръководството на ЦИК вече ще се избира от парламента

9738
Ръководството на ЦИК вече ще се избира от парламента

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се избира от Народното събрание. Това решиха депутатите с приемането на текст от проекта на Изборен кодекс, предаде "Фокус".

Членовете на ЦИК се избират, съответно назначават след проведена публична процедура. След провеждане на процедурата парламентарно представените партии и коалиции правят предложение до Народното събрание за избор на председател, заместник-председатели и секретар. Парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, правят предложение до президента на републиката за назначаване на останалите членове на комисията.

Членовете на ЦИК ще бъдат 19

Членовете на ЦИК ще бъдат 19. Ръководството ще се избира от парламента, а президентът ще издава указ за назначаването им. Това реши на...

Комисията се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избират от Народното събрание. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката.

Предложения за избор на членове може да правят народните представители, парламентарните групи, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. За председател, заместник-председатели и секретар не може да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика