С новия Изборен кодекс почти сигурно се отървахме от наказателна процедура от ЕС

18561
С новия Изборен кодекс почти сигурно се отървахме от наказателна процедура от ЕС
Снимка: БГНЕС

Отхвърленото скоропостижно президентско вето върху новия Изборен кодекс най-вероятно спаси България от нова европейска наказателна процедура.

Както вчера Actualno.com съобщи, до два дни страната ни трябваше да отговори на Брюксел защо няма урегулиран законово механизъм, с помощта на който граждани от други страни-членки на ЕС да се кандидатират за европейски депутати чрез регистрация и кампания от България. Това право е ограничено от серия изисквания, включително доказателства, че претендентът не е лишен от правото да бъде избиран в собствената си страна. Досега това ставаше със специални удостоверения, издавани от съответната страна, но според ЕК получаването на подобен документ е трудно и на практика ограничава участниците във вота. Занапред тези факти само ще се декларират от кандидатите, а проверките за достоверност ще се извършват постфактум от държавата по произход на претендента в рамките на 5 дни.

И Народното събрание отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев по текстове от Изборния кодекс със 138 гласа "за", 80 "против", без въздъ...

С новия Изборен кодекс синхронът на българското законодателство с европейските изисквания вече е гарантиран. Говорител на вицепрезидента на ЕК и комисар по правосъдието и основните права Вивиан Рединг коментира пред "Сега", че процедурата ще продължи, докато комисията не бъде нотифицирана от България за транспонирането на директивата и не се запознае официално с текстовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика