Санкциите срещу Пеевски и Божков: Думам ти дъще, сещай се снахо

7853
Санкциите срещу Пеевски и Божков: Думам ти дъще, сещай се снахо
Снимка: БГНЕС

Тежестта е в ефекта, които предизвикват – като земетръсен, залпов ефект. Във всички преговори, които България е водила за влизане в НАТО, в ЕС, реформата в правосъдието е била основополагаща тема. Начинът, по който се определя корупцията в България, е "ендемична корупция". Това заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, коментирайки темата с американските санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков.

Всякакви трансфери – на пари и стоки, много трудно може да бъдат направени без американски банки или филиали, които са на американски банки. "Това, което се случва, прави изключително сложно вашето икономическо бъдеще", коментира пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Херо Мустафа за санкциите: С тези действия искаме да сме прозрачни с всички

"Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а да се опреш на върховенството на закона". Това заяви американският послан...

Това е една възможност да се разчисти самата система на управление в България, прозря Поптодорова. И даде конкретен пример – казва се, че е подкупван конкретен политически лидер – дайте да разберем, настоя тя, визирайки казаното за Васил Божков. Поптодорова обаче смята, че САЩ няма да кажат и всъщност с крещящ намек казват на прокуратурата ни да си свърши работата.

Това е знак, че в следващите избори тези хора не трябва да участват "в раздаването на картите" там, където се коват устоите на държавата. Това може да има последици за България като държава, ако не се съобразим, смята Безлов. А Поптодорва посочи, че с тези санкции има съгласие в САЩ как да се действа – между демократи и републиканци, т.е. "няма измъкване". За Безлов пък Пеевски е знаел, както и ДПС, че ще се стигне до такива санкции.

Поптодорова е сигурна и, че Пеевски няма да успее да промени съществено наложените санкции, въпреки обясненията му как юристите му работят.

Санкциите, наложени от САЩ, върху Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации са политически намек, че корупцията у нас излиза от контрол. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи пред Нова телевизия.

Кирил Петков: Явно САЩ са събрали достатъчно факти, за да отсекат така трайно за Пеевски и Божков

САЩ преди да вземат крайно решение правят детайлен анализ, явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсекат за П...

"Много е важно да се отбележи, че законът "Магнитски" и неговата употреба в правния свят не е съдебен акт. Това е решение, което се подписва лично от американския президент, въз основа на предложение, което се прави от американски конгресмени. По закона "Магнитски" има много сериозен отзвук по целия свят. Канада и Великобритания също приеха подобен закон", обясни Керемедчиев.

Керемедчиев вярва, че САЩ рязко влизат в политиката на България. "Както виждаме политическият живот у нас ври и кипи. Предстоят сериозни промени", смята той.

Според него Херо Мустафа е най-активният американски посланик за последното десетилетие в България. "Още при встъпването ѝ в длъжност тя даде интервю, в което каза, че борбата с корупцията ще бъде неин приоритет", коментира бившият зам.-министър на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика