Ще има ли дискриминационни условия за България при влизане в еврозоната?

7272
Ще има ли дискриминационни условия за България при влизане в еврозоната?
Снимка: Getty Images/Guliver

Примането на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви икономистът професор Стив Ханке, известен като “бащата на валутния борд у нас“.

Той разкритикува пред БНР законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Те предвиждат след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът да подлежи на договаряне.

Менда Стоянова се заяде с БСП заради еврозоната, социалистите искат гаранции за лева

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е очаквала БСП да защити позицията си ...

Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

“Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

Според него не е изключено да има “тайно споразумение“, с което пред България да се поставят “дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

“Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

Приеха поправките в закона за влизането ни в еврозоната без дебат

Набързо и без разисквания депутатите приеха окончателно промените във валутния закон, с който минават и поправките в Закона за БНБ, свъ...

По думите му няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната, заяви също  пред БНР финансовият министър Владислав Горанов.

Той се противопостави на тезата на проф. Стив Ханке, че страната ни не трябва да въвежда еврото и припомни, че това е втората валута в света след долара.

Горанов бе категоричен, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.

Горанов отговори и на въпроса дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е поискано нещо допълнително и неизвестно за обществото, за да получи зелена светлина за еврото.

"Воля" поиска референдум за еврото, изборното законодателство и отпадъците

"Воля“ инициира референдум за въвеждането на еврото, за промените в изборното законодателство и за отпадъците, разкри водачът на ...

"Всичко, което е поискано от нас, е записано в решението на eврогрупата. Твърденията за тайни споразумения са спекулации", заяви финансовият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика