Ще има ли преговори за F-16 заради ДПС?

3646
Ще има ли преговори за F-16 заради ДПС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Проектът за нов многоцелеви изтребител за армията ще бъде обсъден в две комисии в парламента при затворени врати - в комисията по отбрана и в бюджетната комисия. Това ще стане още днес (15 януари).

И двете комисии трябва да решат дали парламентът да позволи преговори за F-16, както поиска правителството. Всъщност кабинетът поиска мандат за преговори само за F-16.

Правителството иска от парламента да се водят преговори само за F-16

Наблягам на това, че ще поискаме от парламента да ни даде мандат да водим преговори за закупуване на многоцелеви изтребител F-16 от САЩ...

Правителството иска да получи мандат от парламента и да промени всички досегашни условия по сделката - цена, срок на доставка, начин на плащане. Изглежда, управляващите не желаят очакваните остри спорове по темата да станат публично достояние. Решението да бъдат засекретени заседанията вероятно е било взето още миналия петък, когато членове на комисията по отбрана се събраха на неформална сбирка в една от стаите на ГЕРБ в Народното събрание, пише в. "Сега".

Днес ще се изясни и дали ДПС ще подкрепи правителството на Борисов в духа на "евроатлантическите ценности", които прокламира. Това ще бъде темата на заседание на парламентарната група на партията, съобщи зам.-председателят на нейната ПГ Йордан Цонев. ДПС е единствената парламентарна политическа сила, която до момента не е заявила накъде клони в бъдещата сделка, въпреки че традиционно подкрепя членството в НАТО.

Позицията на движението ще бъде ключова заради очертаващия се тежък разнобой по въпроса между основните политически сили, включително и вътре в управляващата коалиция. Сред коалиционните си партньори "Обединени патриоти" премиерът Бойко Борисов намира подкрепа само от ВМРО на Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната в неговия кабинет. "Атака" и НФСБ критикуваха конкурса. ГЕРБ и воеводите обаче събират едва 106 гласа и ще се нуждаят от 25-те депутати на ДПС, за да наклонят везните в своя полза. Въпросът е срещу какво.

Каракачанов използва внезапно нарасналата тежест на движението, за да се опита да притисне съюзниците си в "Обединени патриоти" и БСП. "Българските партии могат да си направят равносметка дали като български партии ще го играят опозиция, визирам и БСП включително, и ще оставим ДПС да подкрепи, или като български партии ще бъдат отговорни", обяви той, цитиран от БНР.

Lockheed Martin ще търси кои са възможностите F-16 да са ни по-евтини

Американският индустриален гигант Lockheed Martin потвърждава ангажимента си във връзката със закупване на 8 изтребителя F-16 от българ...

От БСП обаче вече заявиха, че са категорично против. Социалистите смятат, че правителството се опитва да нагоди параметрите на сделката към предпочитания от него американски доставчик. "Воля" въобще отхвърля нуждата от закупуване на нови изтребители и иска отделените за това средства да се насочат към други обществени сфери. От доста време насам лидерът на партията Веселин Марешки използва всеки удобен момент, за да критикува проекта и да го обявява за грабеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика