Ще остане ли ДСБ при управляващите, ако съдебната реформа се провали?

3499
Ще остане ли ДСБ при управляващите, ако съдебната реформа се провали?

Цената на днешния вот е доверието в мнозинството и волята на народните представители да се преборят с властващата политическа корупция. И всеки, който се огъне и отстъпи от постигнатия труден компромис, ще плати с бъдещето на всеки един български гражданин, с бъдещето на децата ни, с обричането на морална и икономическа мизерия цялата българска нация. Аз отказвам да платя тази цена. С тези думи лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев „тръгва” да гласува на второ четене прословутата ни съдебна реформа, тръгнала преди година.

Днес се решава най-после да се сложи край на отрицателния подбор, който продуцира корупция, търговия с влияние и свързаност, каза журналистката Петя Владимирова пред Нова телевизия. Главният прокурор е над законите в България, независимо как се казва той, а политическата класа не желае да го промени. Така се получава сливането между съдебната, изпълнителната и законодателната власт. „Историческият компромис” за квотите във ВСС и по-точно за прокурорската вече го няма, сигурна е Владимирова. Ясно е, че ДПС стои зад прокуратурата – днес ще се гледат промени, които не касаят по никакъв начин държавното обвинение, добави тя.

"Протестна мрежа" преди второто четене на съдебната реформа: Търпението ни се изчерпва

През тази седмица в пленарна зала предстои гледане на конституционните промени за съдебната реформа. Ще бъде много интензивна седмица,...

През лятото прокурорската квота във ВСС уж щеше да е по равно, но на комисия стана ясно, че професионалистите в квотата ще са повече - 6:5. Все пак депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов изрази оптимизъм, че „историческият компромис” от лятото ще си остане факт. Ако не, „ще трябва да се задоволим с ролята си на неуправляващи”. Мисля, че това е позиция на по-голямата част на депутатите от Реформаторския блок, но предстои да разберем, уточни Караджов. Той отрече, че компромисите досега са били самоцел за оставане на Реформаторите във властта. Те бяха направени, за да има минимум основа за съдебната реформа, която можем да приемем, добави Караджов.

В Европа се правят забележки на две страни – на нас и на Румъния. Румъния се хвана и вкара определен кръг хора в затвора, но предимно от един цвят – покриха критерия. Слава Богу, България не отиде на тази система – Борисов можеше да определи някакви хора, които да влязат в затвора, буквално каза социологът Андрей Райчев и не се впечатли от забележката, че премиерът е глава на изпълнителната власт и по Конституция няма общо със съдебната. ГЕРБ стана много силен и напреженията, които по принцип се появяват между различни партии, се проявяват вътре.

На въпрос дали Меглена Кунева и Божидар Лукарски ще останат във властта, а Радан Кънев и ДСБ ще излязат, Андрей Райчев отговори, че не вижда вариант Кънев да остане във властта, защото коалицията на ГЕРБ с ДПС е много по-изгодна. ДСБ ще идат на предизборната си поза - Кунева ще стане пак червена кукувица, Борисов пак ще е мутра, ДСБ пак ще минат в протестърски режим. Големият въпрос е дали външните сили ще ги припознаят за техни дистрибутори или ще си заемат мястото на крещящи хора, каза Райчев. След случая КТБ, при които всички институции в държавата влязоха в симбиоза, не можем да говорим за легитимно управление, категорична беше Владимирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика