Ще потретят второто гласуване на промените в Закона за автомобилните превози в комисия

3129
Ще потретят второто гласуване на промените в Закона за автомобилните превози в комисия
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за автомобилните превози продължават да буксуват на ниво комисия. След като вчера не можаха да минат на второ гласуване през транспортната комисия, спорните текстове бяха разгледани на извънредно заседание днес, но резултатът е същият. Ще бъде потретено второто гласуване на промените в Закона за автомобилните превози - утре, в почивката на пленарния ден.

Раздорът е по въвеждането и регламентацията за междуобластните транспортни схеми и по текстовете, ангажиращи финансово и общините за превозите по общински транспортни схеми и за пътуванията на подпомагани от държавата категории лица.

Промените в Закона за автомобилните превози забуксуваха

След повече от три часа дебати депутатите от транспортната комисия прекратиха гледането на второ четене на промените в Закона за автомо...

Представителите на общините настояха в закона да се запише, че средствата за безплатно и по намалени цени пътуване на определени с нормативен акт категории пътници се осигуряват за сметка на предвидените разходи в Държавния бюджет.

Засегнати са както общините, така и представителите на транспортния сектор. По време на разискванията се предлагаха различни варианти за редакция на текстовете, установиха се противоречия и повторения с вече гласувани алинеи и настъпи объркване.

„Разковничето е в републиканската схема и понеже не е направена, започваме да търсим други варианти – между градовете, между селата…“, констатира депутатът от БСП Георги Свиленски и упрекна ресорния зам.-министър на транспорта, че и вчера и днес отсъства от разискванията.

„Да ги отложим двата текста и да караме по другите“, предложи той и изрази възмущение: „Събираме Народното събрание извънредно, а човекът който отговаря за това нещо го няма – държавата я няма, изпълнителната власт я няма“, визирайки ресорния зам.-министър на транспорта. Свиленски дори предложи, ако заседанието се отложи за следващата седмица, ресорният зам.министър да бъде доведен принудително.

По повод перспективата за забавяне на закона председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова предупреди депутатите: „Ако отложите закона за следващата седмица, се опасявам, че утре нашите колеги ще викат под прозорците“ и добави, че ако до 1 юли Законат за автомобилните превози и промените в Наказателния кодекс не бъде приети, ще има протести.

Няма да се влиза в затвора за споделено пътуване (СНИМКА)

Затвор до 10 години и конфискация на превозното средство, съответно на част или цялото имущество при нерегламентиран обществен превоз п...

„Нека не си говорим за протести. Ами утре ако протестират общините“, възразиха и депутати.

Структурните проблеми на един бранш няма да се решат като финансирането се прехвърли в общинските бюджети, отбелязаха представители на общините.

„Не е редно тук в тази зала да се заплашваме с протести“, обърнаха внимание представителите на КНСБ и припомниха на транспортния бранш, че протестите са синдикален инструмент. Те изразиха позиция, че е по-добре да се отложи гледането на спорните тестове за да бъдат изчистени. Такава виждане изразиха и депутати от комисията с идеята законодателството да бъде качествено, а не да приемат текстове, за които не са убедени какво съдържат.

Настоявайки второто гласуване на промените в Закона  за автомобилните превози да не бъде отлагано, Милтенова подчерта: „За нас всеки ден е важен и ценен. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ не може в момента да приложи цялата строгост на закона, защото липсват тестове, относно контрола, които вие приехте вече и които трябва много спешно да влязат“.

Председателят на комисията Халил Летифов намери соломоновското решение и предложи спорния параграф 57, касаещ финансирането от общините да отпадне и останалите тестове да се гледат утре в почивката на пленарния ден, което бе подкрепено единодушно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com