Симеонов дава Елена Йончева на прокурор, насочвала бежанците откъде да минат

2034
Симеонов дава Елена Йончева на прокурор, насочвала бежанците откъде да минат
Снимка: БГНЕС

"Елена Йончева отива на прокурор. Депутатката от БСП насочва бежанския поток, застрашавайки националната сигурност - позор!"

Това написа в профила си в Туитър вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов.

Симеонов е пратил сигнал до главния прокурор заради твърденията на Йончева, че оградата на границата лесно може да бъде преодоляна.

Още в сряда, отново чрез профила си в Туитър, Симеонов предупреди, че ще "подкара" "някои хора".

"Май и утре ще има изненади за някои хора... Напоследък съм ги подкарал през ден - да имат време за почивка", написа той.

Изявлението, с което Йончева е застрашила националната сигурност, са твърденията ѝ за това, че 21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област от гранична пирамида 280 до гранична пирамида 320, или от река Тунджа до река Марица, е едноредова.

„Оградата е била платена за двуредова, била е проектирана за такава и е издадено разрешително за строеж за двуредова ограда“, каза тя. Елена Йончева поясни, че парите са усвоени за двуредова ограда от фирмата, която я строи. „Не мога да давам присъди, затова има прокуратура. Има съмнения за тежка корупционна схема. Има съмнения за търговия с националната сигурност. Нека съответните институции проверят дали има основания за такива тежки съмнения“, поясни тогава Йончева, предаде OFFNews.

Елена Йончева изрази съмнение за корупционна схема при строителството на границата

"Има съмнение за корупционна схема при строителството на оградата по българо-турската граница в района на Хасково – от река Тундж...

В същото време, по-рано днес бившият вътрешен министър и настоящ шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов, даде още по-подробно описание на оградата. По думите му всички 274 км от границата с Турция са с ограда. Височината на първия ред от двуредовото съоръжение е високо 3 метра. Вторият ред, който е на 1,5 метра отстояние, е висок 2,5 метра. Едноредовата ограда пък е висока 3.5 метра.

Цветанов призна, че ако някой среже оградата, никой няма да разбере и индиректно потвърди, че е имало инциденти с неработещи камери на границата. Отказа обаче да конкретизира, за да не издава славите места на оградата, от които мигрантите може да се възползват.

В същото време от прокуратурата обявиха, че ДАНС започва проверка за корупция при строежа на оградата и за това, че фирми, близки до Обединените патриоти са прибирали парите.

"Имаме съмнение, че се търгува с българската национална сигурност, че част от оградата по българо-турската граница, т.н. "инженерно съоръжение", "охранително-възпрепятстващо съоръжение", се строи некачествено. В резултат, на което е и този бежански поток", заяви самата Йончева, цитирана от БГНЕС.

Заради съмненията за злоупотреби с охраната на границата Йончева заяви, че утре в 11.30 часа от БСП ще подадат сигнал в прокуратурата и ДАНС и ще предостави всички документи.

На въпрос дали ще сезират и ЕС за нарушенията, Йончева заяви, че и това ще стане. "Оградата е строена със средства на данъкоплатеца, т.е. с наши средства, но като външна граница ние ще подадем сигнал и там (в ЕС). Аз ще направя всичко, което е възможно, за да излезе истината наяве", обеща Йончева.

Тя посочи, че е решено първоначално оградата да бъде изцяло двуредова. Това е решение №17 на Министерски съвет от 14 януари 2015 г. В това решение се казва, че оградата по българо-турската граница трябва да бъде тип А - двуредова, защото по този начин най-добре ще извършва целта си.

Едноредова ограда, според това постановление, се предвижда да бъде построена само в труднодостъпните райони и по поречието на реките. Същата 2015 година, на 20 ноември, ГД "Гранична полиция" с писмо нарежда на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да преминат от строителството на двуредова към едноредова ограда. В резултат на което фирмите, които изпълняват това строителство, сами променят проекта дори на едноредовата ограда тип Б, която е приета от МВР.

Йончева цитира доклад на Главната инспекция на Министерски съвет от тази година, в който се казва: "даденото указание за строителство на едноредова ограда от Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от МВР задание за проектиране на съоръжението, по което областните управители вече са имали сключени договори за изграждане на съоръженията и обслужващия персонал".

"Имаме документи, които доказват, че е прието решение и доказват две неща - първо, прието е решение за строителство на двуредова ограда, защото по този начин най-ефективно ще можем да спираме мигрантите. В резултат, на което след това със заповед на Гранична полиция е прието решение да продължи изграждането на едноредова ограда. Като самите производители променят проекта, зададен от Министерство на вътрешните работи.

Какво е качеството на тази ограда от Хасковска област, попита риторично Йончева и заяви, че едноличен търговец строи тази ограда. Едноличен търговец променя проекта на МВР. Моят въпрос към управляващите е кой и защо нарежда на областната управа и на частни фирми сами да променят проекта на оградата и с каква цел. Имаме съмнение за корупционни практики и съмнение за търговия с националния интерес и националната сигурност.

Йончева каза също, че има съмнение и за самата стойност на оградата. Тя попита, защо първите 30 км, строени от 01-06. 2014 г. от Министерство на отбраната струва около 300 хил. лв. на линеен километър, заедно с прилежащия път. Днес цената е четири пъти повече също с прилежащия път. От БСП искат да получат и доказателства, че това отговаря на качеството на оградата и то е повишено с четири пъти.

За интегрираната система за видеонаблюдение по границата - от Капитан Андреево до ГП Лесово от края на юни 2014 г. до април 2017 г., според доклада на инспектората, голяма част от камерите не работят вече три години. Тя поясни, че значителна част от техническите средства на системата, а именно панорамни устройства, сензори, възли и други не са в изправност и не могат да бъдат използвани. „Става дума за един участък, който е много натоварен от преминаване на мигранти“, каза Йончева.

Относно обвинението на Цветан Цветанов, че това е политическа атака, Йончева беше категорична: "Виждате ли тук каквато и да е заигравка? Аз цитирам конкретни документи и задавам въпрос - защо от двуредова, оградата е станала едноредова, защо, защо едноредовата ограда не отговаря на вече приетия проект на МВР и защо цената за оградата и прилежащия път, е поскъпнала 4 пъти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика