Симеонов за глобата от 50 лева, ако не гласуваш – нямало да има "мъртви души"

2714
Симеонов за глобата от 50 лева, ако не гласуваш – нямало да има "мъртви души"
Снимка: БГНЕС

Няма нищо невъзможно. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов относно идеята на партията му да има глоба от по 50 лева за всеки, който не гласува. Разбира се, това предложение ще влезе в сила, ако има задължително гласуване.

Попитан дали мярката няма да падне в Конституционния съд, защото гласуването е право, а не задължение, Симеонов отговори, че гласуването било административно задължение. Българският гражданин, освен да плаща данъци, няма друго задължение, каза политикът. На въпрос как точно ще се събират глобите, Симеонов отвърна, че това е задължение на кмета на съответното населено място – той щял да ръководи процеса. Ако не сме си внесели навреме глобата, парите се удържат директно от заплатата, а ако сте безработен – от помощите, уточни Симеонов пред Нова телевизия.

Социолози не вярват идеята да те глобяват, ако не гласуваш, да мине

Абсурдно е да гласуваме задължително и да ни глобяват по 50 лева, ако не искаме да гласуваме. Не всички, които не гласуват, го правят о...

Какво тогава става с „мъртвите души” и с българи, които живеят на стотици хиляди километри от изборна секция? Предложихме „активна регистрация”, отговори Симеонов. Ако обаче някой не се регистрира, той ще бъде автоматично вписан, каза политикът, без да става ясно каква ще е формулата. Ако сте болен, представяте си болничен лист в общината, уточни още Симеонов. Той увери, че щяло да има условия да се гласува нормално и веднага добави, че Патриотите предлагат в Турция да се гласува само в посолствата и в консулствата. Имаме и предложения как да става гласуването при хората с увреждания, заяви Симеонов.

Какво е това управление, при което управляващите се избират с 10-15% от всички възможни гласове, възмути се Симеонов. Той е убеден, че с глобата ще се ангажират повече гражданите. Симеонов даде за пример Австралия, където глобата при негласуване работела. И във Франция им удържат социални помощи, добави той. Има различни форми на санкции, у нас как ще е, ще обсъдим на второ четене в комисия, уточни Валери Симеонов.

Според Симеонов с мярката щял да намалее ефекта върху изборите от „мургавите ни братя”. Той не смята, че ако има задължително гласуване, гласовете им просто ще се продават по-евтино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика