Симов, БСП: Поругаването на гроба на Иван Вазов е недопустим акт

1104
Симов, БСП: Поругаването на гроба на Иван Вазов е недопустим акт
Снимка: БСП

„И в края на вчерашния ден, изпълнен с телевизионна клоунада и ръкопляскащи лакеи, точно когато си мислех, че нищо повече не може да ме порази или разтърси, видях новината, че певицата Андреа е снимала клип на гроба на Иван Вазов“. Това написа членът на Националния съвет на БСП Александър Симов в профила си във Facebook.

„В началото си помислих, че не съм чул правилно. Винаги съм смятал, че поне по едно нещо можем да имаме съгласие в тази държава - за това, че Вазов е литературен патриарх, на който дължим поне елементарно уважение, почит и преклонение, защото без него българската култура сигурно дълги години щеше да се лута преди да открие своята идентичност и собствен глас“, обяснява Симов.

 Социалистът изразява съжаление за разрушителните времена, в които живеем и посочва: „Вече никой не може да ме убеди, че това не е умишлено посягане на основните стойности в нашия национален дух“. Симов задава и въпроса: „На кой човек със здрав разум или нормално мислене би му хрумнало да превърне гроба на Вазов в герой във фолк-клип? Кой би превърнал такова място в обект на пошла песничка?“

Според члена на Националния съвет на БСП подобни постъпки не могат да бъдат извинени чрез незнание: „Ако беше един път, можеш да подминеш. Дори два пъти да беше, да замълчиш. Но тук виждаме цяла поредица от удари и то винаги съсредоточени върху онези хора, които са знак за нашата идентичност, които представляват гръбнака на българската култура, литература, борба за освобождение“.

„Сякаш някаква мътилка се опитва да изтрие паметта ни не просто за миналото, а да събори всички онези, на чиито рамене стоим днес и можем да виждаме по-далече от тях, защото ни извисяват гиганти“, пише още Симов и пита: „С какво е заслужил Вазов тази посмъртна гавра и превръщането на гроба му в обект на такава видео перверзия?"

„Нима някои хора не разбраха, че именно това посегателство ражда огромния протест и гняв на хората. И когато не успяха да разстрелят стойностите в сърцата им, решиха, че е време да се изгаврят с тях. Да се изгаврят с радостта от това да си българин. Да се опитат да се подиграят с тези, които ни направиха българи и са нашият знак за принадлежност в този свят. Да се опитат да опошлят естествената човешка радост от това, че си на мястото си, че си човек, който помни. Който чете. Който продължава да харесва Вазов, независимо от маниакалните опити да посегнат и на неговата памет“, казва Александър Симов.

Той посочва, че много хора от поколението му ще възроптаят срещу това и ще се съпротивляват на този дух за безчестието: „За младите обаче се притеснявам. Защото всичката тази мътилка е насочена срещу тях. Те са жертвите на разпада на обществото. Общество, в което от младия човек се очаква да вдишва райски газ, да се рее из консуматорските мечти и в крайна сметка за него да няма нищо друго свято и смислено. Една нация се крепи точно от светостта на определени личности и събития и сега виждаме атака точно срещу това“, пише Симов.

Социалистът допълва още: „Не знам каква е крайната цел. Сигурно някакво общество без памет, което не знае кое е, откъде идва и къде отива. Биомаса, която друса кючеци или се опитва да проумее някой хит. Ето всичко това е опасно. По-опасно даже от геополитическите лакеи, които видяхме. Защото те са просто симптом на всичко, за което говорихме дотук“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика