Синдикатите са против удължителен бюджет

4001
Синдикатите са против удължителен бюджет
Снимка: БГНЕС

Синдикатите КНСБ и КТ"Подкрепа" са против законопроекта за удължителен бюджет, а правителството и работодателите са "за". Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с точка единствена - предложението на правителството бюдеж 2022 да се прилага и догодина. 

Финансовият министър Росица Велкова представи аргументите на служебния кабинет. "Бюджетът е финансов план, който е израз на управленската програма на сформирано мнозинство", подчерта Велкова. На служебно правителство е приемана само актуализация, затова тя предлага удължителен бюджет.

Бизнесът не подкрепя увеличението на минималната пенсия

Бизнесът няма да подкрепи предложението на управляващите за увеличение на тавана на пенсиите. Това става ясно от позиция, адресирана до...

Социалните мерките в бюджета се запазват непроменени. Всички плащания по Плана за възстановяване също се запазват. Здравният министър Асен Меджидиев коментира, че с удължителен бюджет ще се осигурят социалните плащания и други плащания. Гарантира се устойчивост на разходите и мерките за преодоляване на ковид - допълнителни плащания към спешните медици и закупуването на ваксини срещу коронавирус.

Още: Любомир Дацов за „Отговорите“: Приемането на т.нар. удължителен закон за бюджета е добро решение (ВИДЕО)

Социалният министър Лазар Лазаров също защити предложението на Велкова. Със законопроекта се създават условия да продължат социалните мерки, коментира той и развенча митовете, че ще има намаление на социални и осигурителни плащания. С 22% ще е по-висока линията на бедност и така ще има и по-високи социални плащания.

Васил Велев, президент на Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) обяви, че подкрепя предложенията на правителството. "Това е единствено правилният подход, а всякакъв друг подход крие много рискове", смята Велев. АИКБ остава зад членството на страната ни в Еврозоната. Подкрепа дойде и от Българската стопанска камара(БСК). Разумно според тях е удължаването на мерките за подкрепа на бизнеса. Българската търговско промишлена палата(БТПП) застават зад опасенията и аргументите на служебния кабинет. Бизнесът е против безразборното харчене на средства, за да не бъде вкарана страната ни в криза. За Камарата на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) удължителен бюджет е разумен подход до сформирането на редовно правителство.

Тристранката обсъжда утре актуализацията на бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание във вторник, 7 юни 2022 г., от 16.00 ч. при следния дне...

КНСБ обаче е против законопроект за удължителен бюджет. Това щяло да създаде несигурност във всички икономически субекти. Синдикатите настояват за дефиниция за енергийна бедност. Затова и КНСБ иска предложен бюджет, за да се компенсират доходите заради инфлацията. За КТ "Подкрепа" удължителен бюджет е най-лошият вариант, а изпълнителната власт е трябвало да подходи по-смело. Според Ваня Григорова никое правителство не иска да укрепи държавността. Спазване на критериите от Маастрихт не трябва да е за сметка на обедняването на хората, по думите й. "Според нас правителството трябваше да подходи по-смело и да предложи горещият картоф на законодателната власт за приемането на нов бюджет", смятат от синдиката. За тях замразяването на минималната работна заплата, неприемането на актуализацията, АПИ, БАБХ, РЗИ и т.н. са ощетени също с ниски заплати, след като няма нови параметри, а остават същите като тазгодишните.

Няма да има намалени плащания, отново увери след заседанието Лазар Лазаров. Че ще се запазят плащанията потвърди и финансовият министър Росица Велкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика