Скъсаната комуникация за винетките - далеч извън казусите със София

3142
Скъсаната комуникация за винетките - далеч извън казусите със София
Снимка: БГНЕС

"Да, просто всички бяхте свидетели на гнева на премиера. Някога се случват и такива критични моменти. Може би упрекът към АПИ е малко скъсаната комуникация и липсата на комуникация с районите в София". Така регионалният министър Петя Аврамова коментира гнева на премиера Бойко Борисов към ръководителя на АПИ Георги Терзийски на вчерашното заседание на Министерския съвет. Какво каза Борисов - припомнете си в този материал!

По думите на Аврамова пред Нова телевизия, от Нови Искър е имало сигнал да не се пътува с винетки до София отпреди година. Аврамова обаче призна и, че няма подали молби от общини в София да няма винетки по определени пътища, при които молби обаче се иска съответните общини да поемат поддръжката на съответните пътища. Министърът спомена като общини, подали молби, имената на Павликени, на Челопеч.

Аврамова разкри кога се очаква решение на казуса с винетките

На фона на хаоса с винетките и протестите на хората от околните на София квартали, регионалният министър Петя Аврамова отново лансира в...

Според регионалния министър, напрежението ескалирало, защото били пуснати толкамерите. Аврамова заподозря и Народното събрание, че вдигнало напрежението, защото искало разяснения за пътната карта. Камерите могат да бъдат включени на опции "винетка" и "тол такса", но и само на "тол такса", обясни Петя Аврамова как няма да се налагат автоматично глоби.

Ще има споразумение между Столична община и АПИ за това с колко пари да се включи в поддръжката на определени пътища, като ще е различно за различните пътища, обект на преговор. За Северната тангента остава толтаксата за транзитен трафик, повтори Аврамова. А кои са пътищата, обект на преговори - припомнете си в този материал!

Регионалният министър обясни, че винетка се слага за пътища извън урбанизирана територия. Въпросът обаче е какво е републикански път и какво не е – особено за общини и села в големи области, като Стара Загора. Друг въпрос е и да няма прекъсване на републиканската пътна мрежа. И добави, че нямало искане за ЮЗУ да не се плаща винетка. Но и призна, че Варна е подала молба пътят до гробищата да не се таксува с винетка. Аврамова добави, че можело да се премести табелата на дадено населено място, за да се увеличи урбанизираната територия. Такъв случай имало в Шумен – сега единият квартал е откъснат и реално пътят до Шумен попада във винетната система.

Беше даден пример и със село, в което има разположени толкамери и според хората половината село трябва да плаща винетка дори за пътя вътре в селото, а другата половина не трябва. "Толкова е вбесяващо, че не искам да формулирам въпрос", коментира водещият на сутрешния блок на Нова телевизия. "Имам отговор – не се заблуждавайте, че ще бъдете глобени заради разположението на камерите", отвърна Аврамова и добави, че някои камери са поддържащи – само като трафик камери. "Всички сигнали, които получаваме, ги обработваме", добави тя и припомни, че толсистемата трябва да заработи от 1 март, "надявам се плавно и спокойно".

Регионалният министър: Борисов разпореди всички общини, които искат да няма винетка, да поддържат съответните пътища

Относно заплащането на винетка по пътищата на Столична община, регионалният министър Петя Аврамова обяви на пресконференция след днешно...

Що се отнася до недоволството на превозвачите за толсистемата, Аврамова каза, че от понеделник, 24 февруари, ще има нови тестове, включително на бордовите устройства - за над 3,5 тона МПС. Вариантите са три - чрез маршрутна карта, чрез GPS устройство и чрез бордово устройство. Какви ще са толтаксите - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Станислав Балабанов: Докладът от комисията за митниците е внесен в прокуратурата

Вяра Тодева: Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти

Румен Христов: Не сме свалили доверие от Александър Йорданов

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

"Не намираме искрени партньори": Партията на Цветанов няма да участва на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика