Слави Трифонов: Президентските републики никъде не ликвидират парламентаризма

6413
Слави Трифонов: Президентските републики никъде не ликвидират парламентаризма
Снимка: 7/8 TV

"На така наречената “политическа класа” и на така наречените “политици”, които са част от нея, много им харесва да бъдат такива, каквито са. Няма значение от коя партия са". Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във Facebook.

"Защото повечето от така наречените “политици” са хора, които освен че нямат никакъв морал, на всичкото отгоре са и хора, които не могат да произведат и две палачинки. И бидейки такива, и бидейки политици, те сега дават интервюта, говорят мъдро, оперират с власт и най вече с пари - с вашите пари. И могат спокойно с позата на много отговорни да консумират слава и да консумират от вашите пари, тоест да крадат. И как очаквате на такива хора да им харесва идеята за президентска република?", пита той.

Слави Трифонов: Властта е като политически хероин, аз нямам никакво желание да го взимам

"Властта, философски разсъждавам, е за хора, които не ги щат. Само тези хора могат добре да оперират с тези дяволи. Хората, които ги ис...

"Затова ще поясня следното: Президентските републики никъде не ликвидират парламентаризма. Напротив - в една президентска република парламентът има много голяма стойност, защото контролира властта на президента. За пример вижте държави като Франция, Полша, Кипър и други. Това са държави-членки на ЕС. Това не ги прави недемократични и неуспешни - напротив. Сегашните политици, които говорят против президентската република са ходили във Франция и знаят, че лъжат. Просто не искат суверенът да им вземе цялата власт и обективно да я раздели между президентството и парламента. И като ми говорят за еднолична власт, 11 години управлението на Бойко Борисов какво беше? Еднолична власт на министър-председателя, с която се съобразяваха всички власти. Та нали за това сега ГЕРБ са токсични?

Така че случаят със сегашната политическа власт, която говори против президентската република е като историята за крадеца, който крещи “Дръжте крадеца”", пише още Трифонов.

По-късно в предаването "Нещо лично" по телевизия 7/8, Трифонов обяви, че е решен да опита да организира референдум за преминаване от парламентарна към президентска република. "Ще опитаме да реализираме този референдум, защото правилният ход е да опитаме да променим системата. Ако сега направят правителство, то ще е безпринципно при всички положения. Тази коалиция ще е в интерес на властта и дай да спасим хората. А всъщност ще вземе от хората. Опитваме да създадем алтернатива. Ако не стане, суверенът е прав, той така е пожелал", каза още Трифонов.

Той призна, че изпитва облекчение, че вече не е всяка вечер на екран и не трябва да води шоуто си. "Изпитвам облекчение, че не водя и не ми се налага. Това и свързано и с начина, по който живееш - кога и какво ядеш, кога спиш. 20 години едно и също и сега изпитвам облекчение", каза още Слави. "Вече не трябваме на никого", заяви горчиво той пред Тошко Йорданов.

Слави Трифонов: Аз съм виновен за българския парламент

"Като гледам какво се случва в българския парламент, някак си от само себе си реших да поема вината за всичко това. Ами, да, вече така...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика