След 3-дневни мъки: ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" избраха Рашидов за председател на НС

16352
След 3-дневни мъки: ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" избраха Рашидов за председател на НС
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Вежди Рашидов ще е председател на 48-ото Народно събрание. Решението беше взето три дни след началото на парламента и след пет неуспешни процедури за избор. 

Той бе избран със 139 гласа "за", 73 "против" и 27 "въздържал се" "Възраждане". Опонетката му Цвета Рангелова съба 29 гласа "Възраждане". След като Рашидов бе избран групите на ГЕРБ-СДС, "Български възход", ДПС и БСП станаха на крака и го аплодираха. Депутатите на "Възраждане", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" останаха на местата си. Какво каза Рашидов след като беше избран - вижте тук.

Преди гласуването стана ясно, че ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ издигат номинацията на Рашидов за председател. Това беше обявено от Корнелия Нинова, която обясни, че е упълномощена от мнозинството на председателския съвет да говори от парламентарната трибуна. Още: "Глас народен, глас на ДПС": Лафовете на Рашидов от първите два дни на новия парламент (ВИДЕО)

Преди гласуването съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков поиска 15 минути почивка, а думите му бяха посрещнати с викове от редиците на ДПС.

Четири партии номинираха отново Вежди Решидов за председател на парламента

Постигнахме необходимото мнозинство за председател на Народното събрание. Номинирам Вежди Рашидов. Това обяви председателят на БСП Корн...

Йордан Цонев опонира, че почивка се иска от името на група, когато има конституирани парламентарни групи, както и ако е прието решение, че се работи по правилника на предишния парламент. "Тъй като нито едно от двете условия не е изпълнено, решението е на председателстващия", каза Цонев. Рашидов отказа почивка с аргумента, че се вслушва в казаното, защото се учи и не иска да прави нарушения.

От "Продължаваме промяната" възразиха: "Формално групите се смятат за създадени след избора на председател. Но вие в рамките на тридневното заседание, г-н председател, давахте почивка винаги, когато народен представител е поискал. Това е правилният подход и отразява духа на парламентаризма", казабившият председател на парламента Никола Минчев. В края на вчерашното заседание групата на ДПС поиска и получи почивка без обсъждане.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини от трибуната групите, които отказват подкрепа за Рашидов и се опитват да прекъснат заседанието, че търсят маркетингов ефект сред избирателите си. Той настоя да се премине към гласуване и след това да се направи почивка, в която групите да определят кандидатите си за зам.-председатели.

"Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини по някакъв начин българското Народно събрание", заяви и Десислава Атанасова и настоя да се премиен към гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика