След КСНС: Има партии, готови да направят правителство, Борисов и Нинова отказват

5917
След КСНС: Има партии, готови да направят правителство, Борисов и Нинова отказват
Снимка: БГНЕС

КСНС беше един пореден опит да потърсим общо решение след оставката на Бойко Борисов. Днес държавата се намира в сложна ситуацията, от която трябва да намерим най-добрия изход за народа. Това каза президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

След КСНС аз продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата, заяви Плевнелиев.

"Да, има принципно съгласие в края на март, началото на април да бъде насрочена дата за предсрочни избори. Но нарочването на избори е изключително правомощие на новия държавен глава", каза още Росен Плевнелиев. Тъй като Румен Радев не бе днес с нас, фиксирането на дата за избори не е възможно, допълни той.

"При тази ситуация аз съм длъжен да пристъпя към връчването на мандатите, въпреки заявката на първата и втората политически сили (ГЕРБ и БСП вече заявиха, че ще върнат мандата - бел. ред.). Аз вярвам, че е възможно да бъде реализиран третия мандат", заяви Плевнелиев.

"Ще взема своето решение на кого да връча третия мандат за съставяне на правителство. Със сигурност ще бъде на тези, които гарантират, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание", каза още държавният глава. Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли, допълнителни консултации - на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство, повтори той.

Най-вероятно в петък ще бъде връчен мандата на ГЕРБ, посочи Плевнелиев.

ГЕРБ срещу БСП

Това, което са си надробили политически партии, трябва да си го изсърбат. Това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов по отношение на референдума на Слави Трифонов, предаде Фокус. "След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, сме длъжни да ги приведем в сила", коментира Борисов.

"Всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността, както аз в последните 2 години", допълни Борисов по темата за ново правителство и продължи, че оставя отговорността в ръцете на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Радев: Не мога да присъствам на КСНС преди да встъпя в длъжност

Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в ст...

"Изпълняваме си ангажиментите всеки ден. Усещането ми е, че другите сега почват да осъзнават и да оспорват решението на референдума", поясни той.

"Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха "Няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения". Това им дължа и аз. Оттук нататък моралният победител на изборите го нямаше днес. Защото така, както ползва държавна охрана, а изведнъж не е удобно да участваш в такива преговори и теми", каза още Бойко Борисов.

"Приветствам президента, че за пореден път се опита да носи цялата отговорност. Опита се, мисля, че няма някакъв резултат от днешния съвет, още повече че той беше една политическа консултация, не е бил нещо, което да носи класифицирана информация. За мое съжаление, аз истински и най-добронамерено очаквах президентът, защото той е избран - г-н Радев, защото той е избран, да бъде тук и да чуем какво мисли. Обяснението, че ще има класифицирана информация някак си не ми се вижда сериозно", допълни Борисов.

При правителство в този мандат, БСП остава в опозиция, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Нинова каза, че на заседанието на КСНС партии са изразили желание да съставят правителство в този мандат на парламента. "Против сме да се премине към връчване на мандати. БСП иска предсрочни избори", заяви Нинова.

Доверието в този парламент е изчерпано, подчерта лидерът на БСП. За датата на изборите, Нинова каза, че тя трябва да е 26 март.

За бежанците, Нинова каза, че е поставила въпрос и искане към правителството Съветът по сигурността при МС да приеме план за действие при ситуация на мащабна миграционна вълна. „В НС не сме информирани имаме ли такъв план и поисках правителството да се внесе в НС, за да разгледаме този план и НС да бъде уведомено за мерките, действията и финансирането по тема бежанци. Нашата оценка остава, че това правителство не се справя с този въпрос, каза Нинова.

Горе бяха споделени мнения, че Румен Радев е избягал от отговорност, не желаейки да присъства на КСНС. Ген. Радев по Конституция не е встъпил в правомощията си и смятам решението му за правилно, каза още Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика