След случая в Стара Загора: Спешните законови промени минаха през комисия

3805
След случая в Стара Загора: Спешните законови промени минаха през комисия
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание правната комисия в парламента прие изменения в Закона за защита от домашното насилие и промени в Наказателния кодекс на първо четене, като те ще бъдат разгледани от пленарна зала на извънредно заседание в понеделник. Законопроектите са внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заради случая с нарязаното с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора и след масови протести в нейна подкрепа и желание за по-строги наказания.

Промените в Закона за защита от домашното насилие предвиждат за домашно насилие вече да се счита такова не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Със законопроекта за промени в закона срещу домашното насилие се дава и правна дефиниция на интимна връзка:

"Доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения".ОЩЕ: Протестиращи се събраха край парламента, за да подкрепят момичето от Стара Загора (СНИМКИ)

Комисията прие от Наказателния кодекс да отпадне пробацията като възможно наказание за причиняване на лека телесна повреда. Така наказанието за лека телесна повреда ще остане затвор до 2 години. 

Депутатите увеличиха глобите за причиняване на лека телесна повреда. Към момента за нанасяне на такава повреда е предвидена глоба от 100 до 300 лв., а с измененията тя ще стане от 500 до 1000 лв.

Комисията прие и предложението на "Възраждане" за увеличаване на наказанията за лека телесна повреда и отпадане на изискването за системност в случаите на домашното насилие. ОЩЕ: Отстранен е и съдебният лекар, определил нараняванията на 18-годишното момиче като леки

Дебатът

Дебатът около измененията продължи повече от 3 часа, като повечето изказвания бяха свързани с определението за интимна връзка. 

"Ние съзнаваме, че нито една законодателна мярка сама по себе си не е достатъчна. За да се преустанови това насилие, са нужни комплекс от мерки. Също така трябва да си признаем, че ни чака още много законодателна работа, за да може нашите закони, да отговорят на съвременните обществени отношния", каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Според нея се дължи закрила и на жените в интимна връзка. ОЩЕ: Официално: Депутатите се връщат извънредно на работа, за да борят домашното насилие

Хамид Хамид от ДПС отчете, че не може постоянно да се увеличават наказанията, но това може да се направи от парламента. Той каза, че не си спестява и критиките към прокуратурата във връзка със случая със Стара Загора.  "Извинявам се на г-жа Гьонева, че не си е свършила работата и вдигна цяла България на крак. Хайде да се крием всички зад гърба на Народното събрание, да не споменаваме имена на съдии", каза Хамид Хамид. Думите му бяха провокирани от призива на министъра, който помоли да не се споменават имена на съдии. ОЩЕ: Жена твърди, че е жестоко пребита от близък на арестувания по случая на Дебора

От прокуратурата изразиха становище, че е нужна една по-висока степен на чувствителност от страна на прокурорите и коментираха съо, че само мерки за увеличаване на наказанията, не са достатъчни, а са нужни превантивни такива. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че групата ще подкрепи предложенията на опозицията за промени в Наказателния кодекс. "Считаме, че дълбокото политическо противопоставяне няма място нито в тази зала, нито в този контекст, нито в тази ужасна житейска ситуация, пред която всички сме изрпавени като общество", каза тя. Според нея този случай може да обедини политиците. ОЩЕ: "Не 400, 800 шева": Приятел на насилника от Стара Загора обяснява заплашвал ли е нарязаното момиче

Отцепникът Радостин Василев също се включи в дебата каза, че се прави опит да се политизира зверството српямо една българска жена. Той определи като невероятна глупост дефиницията на интимна връзка. 

"Считам, че институциите в известна степен закъсняха със своята реакция, но генерираната обществена подкрепа последните дни,  дава надежда, че може да има устойчива промяна", каза министърът на правосъдието Атанас Славов. Той смята, че е нужно леко да се коригира определението за интимна връзка и тя да не съвпада с фактическо съпружеско съжителство, като той бъде запазен. Славов пое ангажимент да предложи промени, свързани с психологическите аспекти на леката телесна повреда, за да може понятието да бъде разширено. 

От БСП обърнаха внимание, че дебатът, който касае интимната връзка, започва сега. Мая Димитрова обясни, че дефиницията няма да постигне ефекта, който се желае. Тя добави, че не бива да отпада от закона фактическото съпржеско съжителство. 

От ИТН смятат, че с определението на интимна връзка няма да се решат проблемите с домашното насилие.

Омбудсманът Диана Ковачева също се включи в дебата. Тя обърна внимание, че има празнина в Наказателния кодекс, която не дава възможност случаи, като бруталното зверство срещу 18-годишното момиче в Стара Загора, да бъдат наказани. Тя заяви, че причиняването на унижение на личността и изтезанията също трябва да бъдат инкриминирани.  ОЩЕ: Наказания за изтезание и унижение: Омбудсманът внесе предложение в парламента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика