След срива още 2 нови поръчки на Агенцията по вписванията за надграждане на системата

3454
След срива още 2 нови поръчки на Агенцията по вписванията за надграждане на системата
Снимка: Screenshot

Още две нови поръчки пусна Агенцията по вписванията (АВ) за надграждане на системата след срива от месец август. В края на месец октомври Агенцията възложи спешно осигуряване на допълнителен дисков ресурс 120 ТБ памет, за да не се повтори безпрецедентната повреда на операционната система на Търговския регистър.

При максимална прогнозна цена от 190 000 лв. без ДДС „Сиенсис“ бе класирана на първо място с оферта от 154 154 лв., за да надгради съществуващите дискови масиви за съхранение на данни Dell EMC Unity 400. 

Цачева: Не само в Агенцията по вписвания се раздават бонуси

Бонуси са раздавани не само в Агенцията по вписванията. Това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо...

Към момента на обявяване на спешната поръчка (12 октомври) в масивите на Информационния център (ИЦ) е мало около 30 ТБ (терабайта) свободно физическо дисково пространство и около 20 ТБ - в Резервния информационен център (РИЦ).

Изчисленията тогава сочеха, че съществуващото физическо дисково пространство намалява с около 1,5 ТБ на ден, което означава, че за около 20 календарни ще се изчерпа ресурсът на Информационния център, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни.

С първата поръчка бе обезпечена спешността, за да не се стигне до нов тотален срив.

Сега Агенцията по вписванията стартира още две обществени поръчки, които имат за цел да подобрят по-трайно ИТ-инфраструктурата й.

Едната е стартирана в края на работната седмица и е за надграждане на Информационния център  с допълнително дисково пространство от 5 ТiВ, за да достигне до 16 ТiВ (1 TiB = 2 40 байта = 1 059 511 627 776 байта). За Резервния информационен център трябва да се достави допълнително пространство от 21 ТiВ, за да достигне до 32 ТiВ.

Козарева: Виновните за срива на Търговския регистър не са получили бонуси

Отговорните служители за срива на Търговския регистър не са получили допълнителни възнаграждения. Това се посочва в позиция на изпълнит...

Общата прогнозна стойност на тази поръчка, която попада в приложното поле на ЗОП в областите „Отбрана“ и „Сигурност“, е 1 650 000 лв. с ДДС. За провеждането й е избрана ускорена ограничена процедура по ЗОП, на два етапа.

Първият е за предварителен подбор на кандидатите въз основа на изискванията за лично състояние и критериите за подбор. Ценови оферти тогава не се подават. За участие във втория етап оферти подават само тези, които са минали предварителния подбор и са получили покана от възложителя.

Целта е да се осигури надграждане на високоскоростните флаш базирани дискови масиви за високоскоростно и консистентно архивиране и възстановяване на данни, да се добавят лицензи за съществуващия софтуер за архивиране и допълнителен за сървърите за бази данни, а така също и обновяване на SAN-инфраструктурата.  

Обновяването трябва да бъде извършено по начин, който да гарантира бъдещата работоспособност на регистрите, както и максимално бързо възстановяване на консистентни и цялостни данни в случай на срив.

При изпълнение на спешните мерки трябва да се оптимизират и подобрят също други процеси и системи: да се раздели работната (производствена) среда на регистрите от архивните и копия, извършвани за защита на информацията (Backup); да се гарантира минимална продължителност на задачите по извършване на архивни и резервни копия.

В Търговския регистър се наградиха с бонуси за "постигнати резултати"

Агенцията по вписванията си направи щедър подарък и то точно за периода, в който Търговският регистър бе сринат и нанесе тежки щети на ...

Това ще позволи промяна на политиките за извършване на архивни и резервни копия на данните, по начин съобразен с най-добрите световни практики. Времето за възстановяване и точката към времето на възстановяване при авария ще бъдат оптимизирани така, че загубите на данни да бъдат сведени до приемливи стойности.

Очаква се при изпълнение на поръчката да се гарантира непрекъсваемост на публичните услуги за граждани, на работоспособността на системите, интегритет на данните на регистрите, високо качество на предоставяните услуги.

Амбициозната задача е в случай на тотален срив, възможност за възстановяване на услугите в рамките на деня.

Преди няколко дни Агенцията по вписванията обяви и поръчка за „Доставка на допълнителни лицензии за Оракъл за тестова среда и разработка”. Тя включва закупуване на софтуерни лицензи за базите данни за управление на тестовите и развойните среди на регистрите към АВ.

Поддръжката на лицензите, която е включена в тази процедура, гарантира перманентно обновяване на версиите и денонощен съпорт с цел по-високо качество и надеждност. Поръчката е на стойност 1 250 000 лв с ДДС. 

Вече е ясно кой ще спасява Търговския регистър от нов срив

"Сиенсис" АД печели поръчката спешно да надгради софтуера на Търговския регистър с допълнителен дисков ресурс от 120 терабайта. Дружест...

В края на тази година и началото на 2019 г. се очаква, наред с увеличения обем информация, да се въведат и допълнителни операции и услуги, които ще се извършват от Агенцията чрез надграждане на Търговския регистър и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Имотния регистър, включително чрез въвеждане на допълнителни услуги за администрацията, гражданите и бизнеса.

Агенцията по вписванията администрира четири регистъра – Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите.

Водещите изисквания към кандидатстващите по тези обществени поръчки са да имат техническата възможност за изпълнение на доставката и да отговарят на нивото за достъп до класифицирана информация. 

Основен критерий за избор и при двете процедури е най-ниска цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика