Случай с телевизията на Слави Трифонов: Нарушава ли от години ЦИК закона за информацията?

22558
Случай с телевизията на Слави Трифонов: Нарушава ли от години ЦИК закона за информацията?
Снимка: ПП "Няма такава държава"

Само три са начините, по който предоставен достъп до обществена информация се изпраща до заявителя. Централната избирателна комисия обаче ползва четвърти, нерегламентиран механизъм.
Справка в сайта ѝ сочи наличие на разрешения за предоставяне на пълен или частичен достъп, съответно за отказ от 2014 година насам.

Actualno.com направи справката след решение на ЦИК, касаещо въпроси на телевизията на Слави Трифонов. Става въпрос за питания от водещ на предаването "Студио Хъ" относно местните избори и по-конкретно - за повторно въвеждане на резултати от протоколи.

През първите две години от направената справка обаче са вписани само въпросите на заявителя и съответното решение относно достъпа, не и съдържанието на информацията по същество. От 2016 година досега на сайта на ЦИК се публикуват в пълнота решенията, както и информацията до заявителя по същество. Дали това обаче не е нарушение на Закона за достъп до обществена информация?

За преПИКаните мушката и шашнатите избиратели

Централната избирателна комисия(ЦИК) стигна на 4 ноември вечерта до самопризнание. От комисията съобщиха, "че ще се наложи преизчислява...

В чл. 34, ал. 1, т. 3  (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2015 г., в сила от 12.01.2016 г.) изрично и изчерпателно са посочени механизмите, по които заявителят получава исканата информация. Тя може да му се връчи срещу подпис, тоест лично. Втори вариант - изпраща се по пощата с обратна разписка. Трети вариант - изпраща се по електронен път, когато заявителят е поискал информацията да му бъде предоставена по електронен път и е посочил адрес на електронна поща. Четвърти вариант – да се публикува в пълнота отговора на сайта на съответната институция, от която е поискан, не съществува. А ЦИК прави точно това.

Както е добре известно, медиите не само в България, а и по света, работят в конкурентна среда. Всяка се стреми към интересната новина, за да я отрази първи с цел да спечели по-голяма аудитория.   Всеки журналист (респ. медия) подготвя теми, съобразно преценката му за обществен интерес. Разработва материали, които счита, че са важни за неговите читатели, слушатели или зрители. И пак да подчертаем – стремейки се да поднесе разработката си първи. 

 

 

"Алфа Рисърч: Слави Трифонов и ДПС се борят за третото място в парламента

Нерегистрираната от съда партия на Слави Трифонов "Няма такава държава" би била трета политическа сила с 8.6 на сто, ако парламентарнит...

Всички, които работят със Закона за достъп до обществена информация, знаят, че тя се предоставя 14 дни след поискването ѝ, не по-рано (има и приятни изключения, разбира се). Доста институции си правят оглушки и не спазват този срок. Ако пък бъде препратена до друга, тогава тече още един 14-дневен срок. Нерядко става така, че една и съща информация се съхранява в повече от една служба. Тогава те си прехвърлят отговорността взаимно. Така се губи в изчакване понякога месец, а и повече. Да не говорим за увъртания – когато предоставят частична информация или изискват уточнения от заявителя.

Но да приемем най-лекия път – тогава заявителят, ако той е журналист, каквато е най-честата практика, получава информацията 14 дни след като я е поискал. Само дотук вече имаме две седмици отсрочено публикуване (респ. излъчване) на информацията.

Но когато тя е публикувана на сайта на институцията, от която я е поискал, всеки конкурент може да я ползва, макар и недобросъвестно. И това вече е, меко казано нечестно, спрямо заявителя. Освен, че не е съобразено със закона.  

Да приемем, че съответният журналист работи в печатна медия - тогава битката в състезанието първи да информира своите читатели е тотално загубена в света на стотици интернет медии. Разработката му ще излезе едва на следващия ден, а тя може да е разпространена мълниеносно още предишния. Дори запитващият журналист да е от електронна медия, публикуваната информация в сайт, до който всички имат достъп, може да бъде използвана некоректно в същия момент от конкурентите му.

Следва вече и въпросът - може ли ЦИК да претърпи санкция за тази практика, ако е незаконна в крайна сметка и каква?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика