Случаят "Местан" - светлини и сенки

6587
Случаят "Местан" - светлини и сенки
Снимка: БГНЕС

Когато някой заговори за патриотизъм, тогава се питам кой какво открадна и на кого не даде, за да стане трус. Тази мъдрост, която засякох по социалните мрежи (бел. ред. - не е дословен цитат) веднага след като около Коледа гръмна информацията, че Лютви Местан си отива от председателския пост.

Защо Местан отпадна от ДПС и кой го изгони– официално той трябваше да отговори на тези въпроси днес (7 януари), на пресконференция в БТА. И той даде отговор: 1. Защото почетният председател д-р Ахмед Доган (бел. ред. - буквален цитат на Местан) решил, че „с тази пионка е дотук“. ДПС е така устроена, че само д-р Доган да ѝ е председател, призна Местан, който въпреки свалените карти наричаше Доган не по име, а с думите „почетен председател“.

Петков: Местан зададе повече въпроси, отколкото даде отговори

С тази пресконференция Местан постигна един силен медиен ефект. Той зададе повече въпроси, отколкото даде отговори. И това няма как да ...

Каква обаче е причината: 2. Според Местан и последвалите го Хюсеин Хафъзов и Бахри Юмер причината е завоят, който Ахмед Доган налага на ДПС конкретно – към Русия. И тук големият въпрос е – дали само това?

Внушения

Местан винаги е обичал да говори заобиколно, да намеква. Но темата „ислямизъм“ в случая нямаше как да бъде заобиколена.

Actualno.com опита да зададе въпрос на кмета на Джебел и сега съратник на бившия председател на ДПС – Бахри Юмер защо се снима в скандалния филм „България, моя земя“ на „Ал Джазира'' и дали смята, че филмът е манипулиран. Снимам се в който си искам филм, беше краткият отговор на Юмер, докато бягаше от въпроса – може би защото не му го задава „голям журналист“ от „голяма медия“. Или може би защото не познава Actualno.com. Припомняме, че в самия филм, който бързо беше свален от YouTube, Юмер посочва, че в България жестокостта към турците била "сто пъти повече", отколкото другаде на Балканите. За сравнение - веднага след като филмът стана популярен в България, мюфтията Бейхан Мехмед, който също участва в творбата, заяви публично, че от „Ал Джазира“ са изопачили думите му.

В изказванията по време на пресконференцията обаче направиха силно впечатление и думите на Хюсеин Хафъзов. Когато темата стигна до това дали не говорим за ислямизъм и това да е причината за разцеплението на ДПС, Хафъзов беше категоричен, че е мюсюлманин, принадлежи към тази религиозна група, но това не означава, че подкрепя или прави ислямистка политика. Чували ли сте мои ислямистки изказвания, попита той и веднага след това добави: "Моят народ има бъдеще в тази страна под зоркия поглед на НАТО". И не отговори КОЙ е неговият народ, но за сметка на това подчерта, че е пратил сигнал до властите и заедно с Местан ще съдят всяка медия, която ги е клеветила и обвинявала в шпионаж през изминалия половин месец.

Местан: Оставам в политиката

Оставам в политиката, защото аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. Това заяви Лютви Местан на...

При тези интересни знаци, Местан разви тезата как политическият му образ се очерня – първо е свален "тоталитарно" от поста си чрез внушението за слабостта на ЕС и НАТО и нарастващата сила на Русия в новата геополитическа реалност според речта на Доган, но тъй като това внушение нямало да бъде разбрано от избирателя, дошло наред внушението за "протурския характер на декларацията на ДПС за сваления руски Су-24 на турско-сирийската граница". Турция е член на НАТО, а бъдещето на България е в ЕС и НАТО – но България не води политика на "Стратегическа дълбочина" относно Турция, заяви Местан.

Държава в държавата

Колко влияние има Делян Пеевски в България? На този въпрос Лютви Местан просто отговори, че почти всички български граждани са наясно. Това стана минути след като бившият председател на ДПС в прав текст каза относно номинацията на Пеевски: „Не съм казал, че съм бил под натиск, когато предложих Пеевски за шеф на ДАНС“. Местан уточни, че е направил предложението заедно със Сергей Станишев, но не призна да е бил повлиян от Ахмед Доган.

Показателно е обаче, че Местан изрази изключителна тревога как принципалът на НСО – президентът Росен Плевнелиев, не е разбрал, че охраната на бившия лидер на ДПС е свалена буквално с едно телефонно обаждане. И остави на всички журналисти, а и на всички читатели, слушатели и зрители сами да помислят какво значи това за „правовата държава България“. Местан обаче си призна и, че не е говорил по въпроса с охраната си с Бойко Борисов, защото по закон НСО е специализирана военна служба към българския президент (чл. 5, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана).

Крайно интересно беше поведението на Лютви Местан и относно т.нар. „медии – бухалки“. „Беше ми домъчняло за вас, защото освен да говоря, мога и да мълча – 12 дни. Показах, че мога да нося на бой за тези 12 дни, през които изядох 12 000 тупалки от медиите-бухалки“ - с тези думи Местан започна пресконференцията. В разгара ѝ, когато напрежението се покачи, той дори предложи да направи още една пресконференция, на която да не бъдат канени „медии-бухалки“, но така и не посочи имената на въпросните медии – нито веднъж. И сам се оправда, че толкова години бил част от системата, но явно не съвсем, след като "бухалките" се обърнали срещу него - без обаче да каже след колко години "послушание".

Младежкото ДПС иска шестимата отцепници да напуснат парламента

Младежкото ДПС, като пълноправен участник в партийните структури и съответно в процесите на вземане на решения на партията на общинск...

Изводите

Извън този кой какво открадна и широката публика не разбра, се набива още един - „Стратегическата дълбочина“ в отношенията с Турция. Терминът беше използван заради книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина“. Той обаче е показателен и навява мисълта – ще търси ли всъщност Местан подкрепа от Турция, след като изрично подчерта, че преди Коледа и след Нова година не е ходил в друго чуждо посолство или ще търси начин, по който да ограничи влиянието на изселниците в Турция, които на всички избори през Прехода дават решително рамо на ДПС? Защото да не забравяме – Местан многократно подчерта, че стотици, дори хиляди, го подкрепяли – в България обаче! И че остава в политиката, а заедно с избирателите ще решавал какъв да е бъдещият му политически проект. А какво ще стане – бъдещето ще покаже! Особено в светлината на думите на Хафъзов към журналистите, че "има отговори, за които дори не сте се сетили да зададете въпроси"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Коритарова: Правим "Струма" преди сезона, за да няма тапи край Симитли

В разгара на кампанията: Парламентът ще изслушва Главчев за Сребреница

Национални и европейски избори на 9 юни: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Фон дер Лайен идва в България на предизборна среща за Европейските избори

Матева каза кога членовете на СИК ще получат допълнително пари

Главчев: Няма скандал с позицията за Сребреница

БСП няма да участва в извънредното заседание на парламента

Извънредно заседание на парламента на 2 юни 2024 г.

Изборите на 9 юни: Как ще гласуват хората с увреждания (ВИДЕО)

БСП иска парламентът да забрани на Украйна да използва български оръжия срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика