Служебният кабинет подготвя почвата за следващите осем F-16

1454
Служебният кабинет подготвя почвата за следващите осем F-16
Снимка: Actualno.com

Министерство на отбраната се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на още 8 F-16 Block 70 от САЩ. Това става ясно от отговор служебният военен министър Георги Панайотов на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

За първите 8 изтребителя българското правителство даде през 2019 г. наведнъж 1,3 млрд. долара или по онова време около 2,2 млрд. лв. Това стана по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Изпълнението е в ход, като американската страна уверява, че машините вече се произвеждат, а някои от пилотите вече заминаха на обучение в Щатите, пише в-к "Сега".

Целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват и различни съобщения, че се подготвя сделка и за втората част от самолетите.

Правителството одобри допълнителен разход от 100 млн. лв. по бюджета на МО

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. в размер до 100 млн. лв. за изграждане ...

Именно това е по същество и въпроса на депутата Гаджев до военния министър - на каква фаза са преговорите със САЩ за вторите 8 самолета, дали е придвижена процедурата и на какъв етап е тя. Той изрично иска Панайотов да му отговори писмено.

В отговора си военният министър съобщава, че вече е информирал Министерския съвет, че ще изпрати до САЩ писмо - заявка за подготовка на проектодоговор. Веднага след това се признава, че се бърза с процедурата като се посочват няколко аргумента за това. При единият се твърди, че при официални срещи с представители на посолството на САЩ е получена информация, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети заради нови клиенти т.е такива, които идват след първите наши 8 самолета. Едни от най-съществените изменения щели да бъдат в системата за аварийно напускане на самолета. Така имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга. Така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

Идеята е всички изтребители F- 16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и намаляват средствата за поддръжка, тъй като няма да има необходимост от закупуване на резервни части и консумативи и за двете конфигурации. Освен това военният министър обяснява, че процедурата се движи и защото имало "непръснат процес по ескалация на цените".

От Министерството на отбраната заявиха, че служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70". Оттам заявиха, че в проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители, посочват още от ведомството.

До къде стигнаха преговорите за покупката на още F-16?

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е задал парламентарен въпрос до служебния министър на отбраната Георги Панайотов до къде са стигнали пр...

Следващите 8 изтребителя F-16, които България предстои да реши дали и кога ще закупи, ще са на висока цена. Тази прогноза е на път да се сбъдне, след като вицепремиерът и министър на отбраната

Според Панайотов, това, което се изпраща било необвързващ документ и от него няма да се породят правни или финансови ангажименти за България, но ще бъде получена достоверна информация за цени, срокове и доставки. В период от 6-8 месеца САЩ ще ни представят проектодоговор с цени и срокове. Тогава офертата ще бъде внесена за одобрение от парламента. Проектът задължително ще мине през Народното събрание, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева се решават от депутатите.

В сряда вечерта министерство на отбраната пусна съобщение, че правителството на премиера Стефан Янев не води и не може да води преговори за закупуването на нови 8 изтребителя F-16 Block 70. "Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители", се казва в съобщението.

Още през септември м.г. стана ясно, че Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70. Това се разбра тогава от правителствено съобщение за среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България вече закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com