"Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

7726
"Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Влизането в експлоатация на ключовата за България газова връзка с Гърция може да се забави заради саботаж от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, съобщава вестник "Капитал"

Според публикацията на вестника причините за това са две. Първата е отказът да бъдат вписани промените в структурата на управление на "Ай Си Джи Би" - компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ. Втората е изненадващото решение на служебния енергиен министър Росен Христов (на снимката, бел.ред.) въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода. По-рано днес бившият премиер Кирил Петков също алармира за действия в тази посока. Във Facebook вече се организират и протести срещу решението на Христов.

Така, макар газовата сигурност и диверсификация да бяха обявени като приоритет от президента, първото действие на назначения от него кабинет се оказва блокирането на газопровода, който би осигурил тази сигурност и диверсификация - това е заключението от информацията.

Без газовата връзка връщането на "Газпром" на българския пазар изглежда още по-сигурно. Още повече че това се случва точно когато Гърция обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета "Петков" танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата, пише "Капитал". 

ОЩЕ: Енергийното министерство отрече да саботира газовата връзка с Гърция

И Гърция издаде лиценз за газовата връзка с България, остават няколко стъпки

Проектната компания ICGB получи лиценз за независима система за природен газ за територията на Гърция. С публикувано решение на гр...

В средата на юли енергийните регулатори на България и Гърция взеха общо решение за сертифицирането на Ай Си Джи Би като независим преносен оператор, което е едно от последните изисквания да започне преноса на газ по интерконектора. За да влезе в сила сертификацията обаче, е поставено условие - да се промени структурата на управление на дружеството от едностепеннa в двустепенна, с надзорен и управителен съвет. Срокът, който КЕВР и РАЕ са поставили в Съвместното решение за сертификация, е 31 юли 2022 г.

Заради това, с решение от 22 юли министърът на енергетиката от кабинета "Петков" Александър Николов е одобрил промените в системата на управление и е одобрен състав на Надзорен съвет. Пак на 22 юли 2022 г. е проведено Общо събрание на Ай Си Джи Би (акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon) и всички необходими промени са приети, включително е избран одобреният Надзорен съвет.

Тъй като новите директори трябва да бъдат одобрени от КЕВР, заявлението за вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли.

На 3 август - в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което въобще отменя въпросното решение от 22 юли за одобряването на Надзорен съвет на Ай Си Джи Би, твърди "Капитал". Частта за създаването на новата структура на управление на компанията остава в сила, но без одобрен състав на надзора реално няма как да бъде изпълнена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com