Смут в управляващата коалиция заради царските имоти

8320
Смут в управляващата коалиция заради царските имоти
Снимка: БГНЕС

В позиция ВМРО обяви, че "се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски".

"Заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?" пита риторично политическата формация, чийто лидер Красимир Каракачанов е вицепремиер в правителството и в момента е в Саудитска Арабия в рамките на делегация, водена от премиера Бойко Борисов (ГЕРБ), в която Сакскобургготски е почетен член.

Сакскобургготски: Със Саудитска Арабия имаме важни допирни точки

Фактът, че сме в ЕС, е нещо, което е много важно. Със Саудитска Арабия имаме и други допирни точки, които са важни – в земеделиет...

Повод за изявлението на ВМРО е информацията за това, че държавата чрез регионалния министър Николай Ненков, поиска спиране на две от имотните делата – за двореца Врана и за Царска Бистрица, за 6 месеца "до постигане на споразумение" като междувременно Министерството на правосъдието подготвя законопроект, който да уреди статута на спорните имоти.

ВМРО вижда в това опит за сделка със Сакскобургготски, която била уреждана "явно срещу предполагаеми негови международни контакти". Според партията с лидер вицепремиера и министър на отбраната въпросните контакти "са доста съмнителни", но показвали желанието на Борисов да приобщава всички към политиката си.

В декларацията, разпратена до медиите, ВМРО заявява, че "дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва".

Партията - член на управляващата коалиция, предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце с възможност за отдаване на семейство Сакскобургготски за дългосрочно ползване при преференциални условия.

Борисов пристигна на първо посещение от най-високо ниво в Саудитска Арабия

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Рияд на първото посещение на най-високо равнище в историята на дипломатическите отноше...

ВМРО се аргументира с това, че въпросните имоти са на институцията цар, каквато в България няма. Освен това имотите не били лични, а държавни – твърдение, което семейство Сакскобургготски оспорва в хода на съдебните дела.

Партията на Каракачанов се е разтревожила и от "опитите на Сакскобургготски да обръщенията "Цар Симеон Втори" и "Ваше величество", използвани от някои медии. В днешни дни монархията и атрибутите ѝ навсякъде в цивилизования свят са само скъпо струващ маскарад, смята ВМРО.

Според партията стремежът към имоти е неуважение и принизяване на царската традиция, на която България дължи уважение като "част от завещаното ни средновековно достойнство, което ни отличава от всички останали".

Декларацията завършва с призива: "Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика