Социолози не вярват идеята да те глобяват, ако не гласуваш, да мине

2624
Социолози не вярват идеята да те глобяват, ако не гласуваш, да мине
Снимка: Thinkstock

Абсурдно е да гласуваме задължително и да ни глобяват по 50 лева, ако не искаме да гласуваме. Не всички, които не гласуват, го правят от мързел – има хора, които просто мразят политическите алтернативи и не искат да им дават глас. Освен това с тази заплаха се фокусират неграмотните, които вземат помощи – така ще се засили тяхното влияние. Така социологът Андрей Райчев коментира идеята да има глоби, ако не гласуваме задължително, която мина на първо четене на ниво „комисия” в парламента.

Продължавам да твърдя, че в избирателните списъци има 1 000 000 фантоми. Как ще накараш някой да гласува, след като той от 10 години примерно живее в Бразилия, попита и шефът на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов. Според него първо трябва да си оправим избирателните списъци. Той подкрепи Райчев по отношение на по-неграмотните, които получават помощи, казвайки, че действително така ще се активират слоеве от българското общество, които реално не могат да направят осъзнат избор. Не вярвам все пак тази идея да мине през пленарна зала, подчерта Константинов пред Нова телевизия.

ГЕРБ хем иска по-къса кампания, хем "експериментално електронно гласуване"

Предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Това са част от предложенията, които депутати от ГЕРБ правят за изменение на Избор...

Припомняме, че идеята за задължително гласуване и глоба е на „Патриотичния фронт”. Според някои коментари тя мина на ниво „комисия”, за да може да се ползва като лост за пазарлък за вдигане на границата за преференциите за общински съвети.

Бежанската криза

Безплатна храна и голи жени по улицата – така е в главата на идващите в Европа мигранти. Ако чуят, че в Европа бият и няма храна, ще спрат да идват. Такава „проста” рецепта за спиране на мигрансткия поток даде Андрей Райчев.

Михаил Константинов подкрепи Райчев, като добави, че част от бежанците идват тук и заради липсата на вода по родните им места. Ситуацията в Европа сега не е достатъчно лоша за мигрантите, които не бягат от война, обединиха се Райчев и Константинов.

Партията на Кунева предложи задължителна активна регистрация за избори

Народните представители от партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“ внесоха в деловодството на парламен...

Можете да обичате много някакви хора, но като влизат в къщата ви, какво правите – защитавате се или нашественикът печели, подчерта Константинов. Нали знаете, че когато историята реши, в такива случаи излъчва едни много неприятни „лидери” и „става мазало”. Германия за трети път повлича Европа към дъното – два пъти от желание за господство, сега от желание да заличи спомена за господство, каза Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика