Споразумението ни за партньорство с ЕС през новия програмен период е сключено

17402
Споразумението ни за партньорство с ЕС през новия програмен период е сключено
Снимка: Getty Images / Guliver

Споразумението на България за партньорство с Европейския съюз през новия програмен период 2014-2020 е вече факт. От Брюксел потвърдиха, че споразумението, подготвено от кабинета "Орешарски", е одобрено и сключено, съобщи БГНЕС.

Документът определя стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. С днешното споразумение се открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. (по текущи цени, включително финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост). България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони. С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика.

Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) са:

• Европейският фонд за регионално развитие

Европейският социален фонд

Кохезионният фонд

• Европейският фонд за морско дело и рибарство

• Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони

В своя коментар по повод споразумението комисарят на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан заяви: "Днес приехме важен, стратегически инвестиционен план, който извежда България на пътя към заетост и растеж за следващите 10 години. Споразумението за партньорство отразява решимостта на Европейската комисия и България за най-ефективно използване на финансирането от ЕС, за да могат българите да усетят ползата от тези инвестиции под формата на повишено качество на живот. Съгласно новата политика на сближаване нашите инвестиции трябва да бъдат стратегически: насочени към реалната икономика, устойчивия растеж и хората. Но не скоростта, а качеството е основната цел, затова през следващите месеци ще се посветим изцяло на преговори за постигане на оптимални резултати от инвестициите от европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014 – 2020 г. Необходимо е всички страни да поемат ангажимент, за да се гарантира създаването на качествени програми".

Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор поздрави България за сключването на споразумението.

"Много се радвам, че България реши 30% от средствата по структурните фондове да бъдат за Европейския социален фонд (ЕСФ). В миналото България използва активно ЕСФ – 1 на всеки 7 българи се възползва директно от този фонд. ЕСФ ще остане основен инструмент за финансиране на борбата с младежката безработица, за подкрепа на най-нуждаещите се хора на трудовия пазар, за постигане на по-голямо съответствие между професионалното образование и обучение и нуждите на трудовия пазар и др.", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика