Според Кутев коритата на реките трябва да станат републиканска отговорност

15293
Според Кутев коритата на реките трябва да станат републиканска отговорност
Снимка: БГНЕС

Бедствието е бедствие и за съжаление, то се случва неочаквано и драматично. Това, което трябва да се промени, според мен, е да се подобри превенцията. Това каза депутатът от БСП Антон Кутев в предаването „Седмицата” Дарик Радио. „Коритата на реките трябва да станат републиканска отговорност, защото парите така или иначе стигат до общините, но отиват за друго – асфалт, градинки и т.н.”, подчерта Кутев. На въпрос, как ще коментира незаконното строителство, което също създава проблем при реакцията в кризисни ситуации, депутатът от БСП отговори: „Винаги ще бъде проблем незаконното строителство.

Наблюдавам и околните страни, ходил съм и в Румъния – там го няма в такъв обем този проблем – Букурещ не го презастроиха идиотски. Аз мисля, че главните архитекти в последните 20 години трябва да бъдат специално проверявани – защо се случи цялата тази работа. Сигурно не е проблем само на главните архитекти и сигурно има и проблеми в държавните администрации и общуването с тях през годините”. По думите му, в България е направено нещо недопустимо от гледна точка на презастрояването. Специално незаконното строителство иска системни мерки, които да не са еднократни. Там обаче трябва общини и държавата да работят заедно и дългосрочно, коментира той.

В някои части на Варна водата не е годна за пиене

Във връзка с бедствената ситуация в квартал „Аспарухово” във Варна, здравни инспектори проверяват състоянието на водопрово...

Попитан, трябва ли да бъде възстановено Министерството за бедствията и авариите, Антон Кутев отговори, че не може да отговори точно, но според него би било добре. „Ние наистина трябва да имаме систематизиран подход към подобни кризи. Аз много се надявам никога вече да не се случват такива неща. Тук знаем, че урагани и тайфуни досега не сме имали, сега се оказа, че и такова нещо се появява – явно ще се сблъскваме с нови бедствия, няма да са традиционните, които сме виждали досега и в края на краищата държавата да мисли за това да има резерв и да има добре структуриран начин на реакция. Да не говорим, че и земетресения се случват”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com