Според Мая Манолова няма вечни партньорства в политиката

41735
Според Мая Манолова няма вечни партньорства в политиката
Снимка: БГНЕС

Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега. Това зави в ефира на БНТ зам.-председателят на НС Мая Манолова.

Тя подчерта, че приказките за прекалено напрежение между БСП и ДПС са преувеличени и между партиите продължава да съществува взаимно уважение. "Всеки трябва да си вземе поуките от това партньорство и за напред в подобни отношения да има повече искреност, мисъл, предвидимост, откритост и яснота за гражданите", каза още тя.

На въпрос за слуховете за заемането на поста премиер от лидера на БСП Сергей Станишев, Манолова отговори: нека широката публика да не се тревожи за бъдещето на нашия лидер. Той е политик с национално и европейско бъдеще. Тя допълни, че въпросът с лидерския пост в БСП не стои на дневен ред.

По думите и цялото ръководство на партията трябва да направи ясна равносметка защо са загубени около 400 хил. гласа на тези избори от около 900 хил. електорат и за трети пореден път на евроизбори те не излизат да гласуват. "Опитът да се прехвърли всичко това върху Сергей Станишев не е правилен. Трябва да има промяна и НС на БСП ще вземе решението каква, след като се анализират грешките и в управлението, и по време на кампанията. Само така ще се променим и няма да създадем комфорта на Борисов, Цветанов и Цачева лятото да си почиват и направо да отидат на избори", категорична бе тя. Според нея БСП има нужда от зрели действия, които е в състояние да предприеме и по отношение на собствената си партия, и по отношение на съдбата на това управление.

Тя обясни, че независимо от желанието на ГЕРБ изборите няма как да се случат следващата седмица. "Ние обвързвахме живота на това правителство с необходимостта да свърши определени неща във важни за хората сфери - икономика, енергетика, социални дейности. Очевидно при създалите се ситуации, особено между мандатоносителя и партньора в управлението, това е невъзможно. Ние сме за това изборите да са в кратки срокове, като не лишим хората от лято и не застрашим бюджетната процедура. Това би могло да е и в края на септември", обясни зам.-председателят на НС.

На въпрос за задължително гласуване тя обясни, че не е привърженик на тази форма, защото ниската избирателна активност е симптом на българското общество и липсата на доверие в политиците. Манолова заяви, че разговорът в БСП за задължителното гласуване ще бъде проведен във вторник на заседание на НС на партията.

Помолена да коментира предстоящия вот на недоверие, тя заяви, че не е редно да се насажда параноя у гражданите. Манолова подчерта, че държавният резерв по време на управлението на това правителство се е увеличил с 2 млрд. лв., а дългът се е увеличил само с 800 млн. лв. Тя припомни, че по време на управлението си ГЕРБ е намалявала резерва и е увеличавала дълга с по 2 млрд. лв. годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика