Според Златанова няма нужда от нов Наказателен кодекс

13436
Според Златанова няма нужда от нов Наказателен кодекс
Снимка: БГНЕС

Готова съм да отстоявам виждането на специалистите и практиците, че не ни е необходим нов Наказателен кодекс, а можем да работим по-ефективно, по-професионално и по-добре и по сега действащия. Това заяви след второто обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс с представители на професионалната юридическа общност министърът на правосъдието Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

Преди да направи своето изказване, тя изслуша становищата на представители на Върховния касационен съд, Върховната касационна прокуратура, Висшия адвокатски съвет, Софийския апелативен съд. До голяма степен те бяха в посока на твърдението, че страната ни по-скоро няма нужда от нов НК, а от поправки в настоящия.

Новият Наказателен кодекс толерира уреждането на мачове

Уреждането на футболни мачове у нас вече няма да е престъпление, ако проектът за нов Наказателен кодекс бъде приет в настоящия му вид. ...

"За мен беше много важен сигнал", заяви Златанова, която напусна дискусията преди нейния край заради други ангажименти.

Тя коментира още: "Това е мнение, което много тежи, и се учудвам, че досега толкова години не е било взимано под внимание. Готова съм да обясним това заедно с практиците и професионалистите на Европейската комисия и в следствие на това да покажем резултатите, които се очакват от нас. Мисля, че сме длъжни да се вслушаме в това мнение, защото иначе рискуваме да наложим политически закон, който не се приема добре от гилдията".

Министърът обясни още, че Европейската комисия не настоява за нов документ, а за резултати. По думите й "наш вътрешен въпрос" е как ще се бори страната с корупцията, организираната престъпност и т.н.

Без да се обоснове нуждата от промяна, не може да се тръгва към промяна. Съблазнително е да оставим след името си, че сме написали нов Наказателен кодекс, но можем да приключим работата си и със сериозен законопроект за изменение и допълнение на сегашния Наказателен кодекс. Това заяви по време на общественото обсъждане бившият главен прокурор и професор по наказателно право Никола Филчев.

Протест срещу новия Наказателен кодекс

Граждани, организирани от мрежата "Бъди промяната в София" се събраха на протест в знак на несъгласие с текстове от новия Наказателен к...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика