Спорът за референдума на Слави: Броени ли са бюлетините без плик?

2351
Спорът за референдума на Слави: Броени ли са бюлетините без плик?
Снимка: БГНЕС

Изслушахме заключението по математико-статистическата експертиза. Съгласно тази експертиза в поставената задача на експертите, въз основа на документална проверка и анализ на данните, общо 12 481 са бюлетините без плик, поставени в съответните кутии. Те са безспорно недействителни бюлетини съгласно закона, но не са отчетени към общия брой недействителни и съответно не са отчетени в общия брой на гласувалите. Така заместник-главният прокурор Ася Петрова коментира темата с референдума на "Шоуто на Слави" и дали в крайна сметка той е преминал границата от необходими гласове, за да станат решенията от него задължителни моментално.

Нашето становище, което почива на материалите на делото, е, че тези бюлетини, които са били ръчно преброени, са 12 481. В този смисъл е и заключението на експертизата, добави Петрова пред bTV. Считам, че незаконосъобразно ЦИК не е отчела тези бюлетини, защото те изрично, в указания са указали на СИК да не включват намерените в кутиите бюлетини без плик в общия брой недействителни бюлетини, обясни още Петрова.

ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на резултатите на СИК, в които протоколи изрично броят на бюлетините без плик е изваден от общия брой недействителни бюлетини. Това неточно отчитане на броя бюлетини без плик се дължи на незаконосъобразно процедиране от страна на ЦИК, защото съдържанието на протоколите не съответства на закона, допълни още заместник-главния прокурор.

Прокуратурата: Бюлетините за референдума са преброени грешно, гласовете стигат, за да е задължителен

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решението за референдума, според което 12 000 гласа не стигат ...

"Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към сумата 3 484 551, ще са налице предпоставките референдумът да бъде валиден", категорична беше Петрова.

Гласовете следва да бъдат преброени съобразно броя на бюлетините в кутията – действителни плюс недействителни. А от ЦИК са указали – един плик – и глас, е тезата на прокуратурата.

Преброяването на бюлетините се извършва от секционните комисии, не от ЦИК. Така говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира позицията на Върховната административна прокуратура (ВАП), според която има некоректно преброяване от страна на ЦИК на бюлетините от референдума на „Шоуто на Слави”.

Ще си позволя да ви дам един елементарен пример, ако тезата на ВАП е вярна – ако двама души сме гласували по закон – с плик и съответно с подпис за проведен вот, то при наличие на още бюлетини без плик би трябвало да има и още подписи, ако е пропуснато бюлетината да се сложи в плик. Не е възможно да има 500 бюлетини без пликове, да бъдат намерени също 500 празни пликове и да са гласували 1000 избиратели. Има механично пренасяне на числа, смята Камелия Нейкова.

Слави Трифонов с ултиматум към Народното събрание

"Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума....

Същевремено Петрова увери още, че: „Ние участваме по силата на Закона чл. 16 от административно процесуалния кодекс, ние сме на страната на Закона. Критиките към нас са неоснователни, това неправилно процедиране с бюлетините противоречи на Закона, съгласно чиято разпоредба преброяването на гласовете следва да стане съобразно броя на намерените бюлетините на кутиите. Съдържанието на протоколите в частта на недействителните бюлетини не съответства на Закона. Ние нищо не се опитваме да докажем, позицията ни почива на материалите по делото, изборните книжа. Да, ако тези 12 481 бюлетини бъдат прибавени към сумата ще са налице предпоставките, визирани в Закона за това. В 14-дневен срок ВАС трябва да се произнесе".

Машинно гласуване

Спор с ЦИК се получи и относно машинното гласуване, като днес (1 февруари) ВАС трябва да излезе с решение – дали да има такова гласуване или само в 500 секции. Според Мартин Димитров, бивш председател на СДС и член на „Нова република”, Изборният кодекс е императивен (чл. 206) – вече трябва да има такова гласуване. Камелия Нейкова не се съгласи с това и обясни, че има теза, според която машинно гласуване трябва да има на редовни парламентарни избори, не на предсрочни. По тази логика утре данъчната администрация може да каже, че много е сложен законът за събиране на данъци и затова няма да събират, посочи Димитров. Необходим е технологичен срок за тестване и сертифициране на машинното гласуване, добави още една пречка Нейкова. Мартин Димитров обаче отговори, че „Нова република” иска оставката на всички в ЦИК, взели решение да има машинно гласуване само в 500 секции. Да бяхте поискали от Народното събрание промяна в закона, докато още не беше разпуснато, добави Димитров.

Ако ВАС обяви, че решението ни е незаконно, ще трябва да обявим обществена поръчка за осигуряване на машини, каза още Нейкова. Тя обясни и, че когато ЦИК е вземала решение относно провеждане на избори преди да бъде насрочена дата, ВАС го е отменял.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика