Станишев не обели и дума нито за точна дата за избори, нито за оставка

35644

Убеден съм, че предсрочните избори няма да решат проблемите на страната. Ще проведем разговори с нашите партньори за предсрочни избори. Не смятам, че отлагането с една година на предсрочни избори е удачен вариант – защото няма да има среда да се предприемат важни реформи. От тази гледна точка не смятам, че тезата на лидера на ДПС за избори сега и веднага е уместна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Тук той беше поправен, че това е теза на Бойко Борисов, а не на Лютви Местан. Следващата година трябва да бъде посрещната с бюджет, който да бъде използван от евентуално ново правителство, добави той.

Избори на пролет не са добро решение, но конкретни срокове не бих обсъждал в момента, повтори червеният лидер. Несериозно е да се твърди, че евентуалният ми пост на еврокомисар ще натежи над стабилността на държавата, каза още Станишев.

Бунт в червените редици - Страхил Ангелов иска ново ръководство на БСП

С това ръководство БСП не може да се яви на предсрочни избори. Това заяви червеният депутат Страхил Ангелов, който се прочу със самовол...

Задължително гласуване?

Ако приемем резултатите от евровота за представителна картина, то следващият парламент ще е фрагментиран, с трудна коалиция. Време е всеки да си поеме отговорността – никой отвън няма да ни спаси. Рестартът на държавата изисква законодателни промени – ако е необходимо в Конституцията, които да доведат до задължително гласуване, каза Сергей Станишев. Трябва да се търси подкрепа в това отношение и от парламентарни, и от извънпарламентарни партии. При добра воля това може да бъде реализирано бързо, смята той.

Политическото бъдеще

По отношение на оставката - това няма да се обсъжда пред медиите, има Национален съвет на БСП на 10 юни, там ще се обсъждат вътрешнопартийни проблеми. Аз отговорността си я нося, каза Станишев.

От нощта на евроизборите, та до вчера (5 юни) обществото беше залято от интерпретации, водени от политическа цел, а не от загриженост за държавата. Тържеството на ГЕРБ е прибързано – те получиха 610 хил. гласа, но БСП просто се представи под очакванията, посочи червеният лидер. И обърна внимание на тенденцията - през годините първата партия на парламентарни избори печели над 1,5 млн. гласа, но на последните избори ГЕРБ печели с по-малко от 1,1 млн. избиратели. В продължение на една година ГЕРБ се държи като деструктивна опозиция, заяви Сергей Станишев.

Йордан Цонев: БСП не събра подкрепа на евроизборите, затова отиваме на избори

Имаше разговор онзи ден между г-н Местан и г-н Станишев. Точно на негова база вчера казахме, че всички врати са отворени, освен една &n...

Вчера, 5 юни, с изненада прочетох изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан - пресконференцията му подкрепи внушението, че БСП носи цялата отговорност за управлението, но не е водещият мандатоносител. Ние имахме разговор преди това с г-н Местан. От наша страна имахме коректно партньорство с ДПС, каза червеният лидер и не отговори пряко дали още си имат доверие с Движението за права и свободи.

БСП спази обещанието си да формира програмно правителство начело с Пламен Орешарски – в името на нормализацията на държавата, на справедливоста, на социалното размразяване, защото всички знаем колко тежко живеят българите. За тази година правителството устоя на безпрецедентен начин, но и постигна забележими резултати – социалните мерки за помощ на хората, фискалната стабилност, посочи Станишев.

Формулата „програмно правителство” до голяма степен се изчерпа. По дефиниция министрите са политически фигури и това явно затруднява комуникацията с обществото. Позицията на ДПС вече затруднява работата на самото правителство, тя демотивира министрите и държавната администрация и не позволява провеждането на дълбоки реформи, категоричен беше червеният лидер.

Във вторник, 10 юни, Националният съвет на БСП ще обяви своя анализ за евроизборите, за работата на правителството и за политическата ситуация като цяло, обеща Станишев. Той посочи, че новият Изборен кодекс „освободи България от Костинброд, от правенето на избори по герберски”. Имаме много данни за масиран корпоративен, купен вот – това е тежка диагноза, която има нужда от радикално лечение, добави червеният лидер.

Преди пресконференцията се оказа, че е имало и министри, които са били на събиране на парламентарната група на БСП точно преди изявлението на лидера им. Единият от тях е бил министърът на отбраната Ангел Найденов, който вчера (5 юни) директно каза, че трябва да се мисли за предсрочни избори.

Стоилов: Днес оставка няма да има. Цачева: Избори през септември

Сергей Станишев ще се появи на днешната пресконференция на БСП, която ще се проведе в 10:30 часа. Няма да говорим за вътрешнопартийни р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика