Стефан Янев увърта за локдаун и дори не каза при какви условия би имало локдаун (ВИДЕО)

7218
Стефан Янев увърта за локдаун и дори не каза при какви условия би имало локдаун (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Правим всичко възможно да не се стигне до локдаун. Работим в тази посока още от времето на първия служебен кабинет. Това заяви служебният премиер Стефан Янев.

При какви условия ще има локдаун? Информациите са противоречиви, предполагам защото сме в предизборна обстановка, призна Янев. И продължи с обяснение, че цел на зеления сертификат е да се намират по-бързо повече заразени, за да се прекъсват по-бързо епидемични вериги и да се намалява разпространението на болестта. Служебният премиер посочи и, че имало данни, че достигаме плато и се надява в следващите дни това да бъде потвърдено. За известна надежда заговори и математикът проф. Николай Витанов – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Изборите на 14 ноември (парламентарни и президентски) ще бъдат проведени както са планирани, заяви Янев след въпрос дали при локдаун ще има отлагане.

Служебният премиер отрече и, че е имало външен натиск да въведем зелен сертификат. И отново настоя, че към момента ваксините срещу коронавируса са най-доброто ни оръжие да се пазим от заразата. „Ваксиниран съм, това е мой осъзнат избор от месец май, 2021 година”, каза служебният премиер, с уточнение, че „никога не е имало намерение да се въвежда задължителна ваксинация срещу коронавирус за когото и да било”. Той призна и, че няма твърди окончателни данни какво е нивото на ваксинирани срещу коронавирус в държавната администрация, но очаква конкретна информация следващата седмица.

Янев съобщи и, че се надява до средата на другата седмица да има яснота дали на хора с антитела срещу COVID-19 ще им бъде даван зелен сертификат. Сложен въпрос в това отношение е, че няма широко признати достоверни тестове в това отношение: ИМАМ АНТИТЕЛА, ЗАЩО НЯМАМ ЗЕЛЕН СЕРТФИКАТ? ЕТО НАУЧНИТЕ ОТГОВОРИ

Кога децата ще се върнат в училище? Предполагам, че следващите десетина дни може да се случи, каза Янев, започвайки с обяснение как служебното правителство направило всичко възможно да има присъствено обучение. Но Янев съобщи, че утре, 30 октомври, ще бъдат ясни параметрите на офертите за доставка на безплатни неинвазивни тестове за училище (I и IV клас) и че трябва да бъде уточнена логистиката – кой и кога взема проби, как се унищожават тестове. Който не харесва тази опция и тези тестове, може да остави детето си на обучение онлайн, заяви служебният премиер.

Каква е здравната подготовка за справяне с коронавируса? В България има над 10 000 открити КОВИД легла, над 930 са за интензивно лечение, по думите на Янев. Проблемът е, че медиците са на предела на силите си чисто физически. „Може да имаме материална осигуреност, но да нямаме достатъчно специалисти – защото и те са хора, и те се разболяват, и те имат нужда от почивка”, каза служебният премиер и отправи призив за съпричасност. „Ако изтървем здравната система, това ще се отрази на всеки един от нас”.

Според Янев, прогнозата за инфлацията в България е да е близка до средната за Европа - т.е. 3-4%. Не би трябвало влиянието на инфлацията да е толкова голямо върху повечето българи, по думите на служебния министър-председател.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика