Свиленски: Наш батальон не трябва да участва в каквито и да е военни действия в Украйна и Русия

2587
Свиленски: Наш батальон не трябва да участва в каквито и да е военни действия в Украйна и Русия
Снимка: БГНЕС

"Нашата позиция по отношението на конфликта Украйна - Русия е, че този батальон, за който чухме, не трябва да участва в каквито и да е военни действия на територията на Украйна и Русия". Това каза в "Лице в лице" по Би Ти Ви шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

"Във военни действия този батальон трябва да бъде от български военнослужещи, а не допълнен от други чужди военни, било от НАТО или САЩ. Тоест, ние се придържаме към позицията, че действията в Русия, и в Украйна не трябва да се случват със съдействието на нашата държава, тъй като България е страна, която е в доста дружелюбни приятелски отношения с Русия и няма как да стане страна по този конфликт", допълни той.

Георги Свиленски стана шеф на парламентарната група на БСП

По предложение на коалиционния съвет на “БСП за България“ парламентарната група на БСП избра за председател Георги Свиленск...

"Ние трябва да помогнем този конфликт да бъде разрешен с дипломатически средства и с разговори, а не с военни, тъй като най-ощетена после ще бъде България. Знаем и доставките на газ, и туристите, предстои летният сезон, те ще спрат рязко и от Русия, и от Украйна. Тоест, най-потърпевша от всичко това ще бъде България. Ние трябва да си изпълняваме ангажиментите към НАТО, но ако следваме отбранителни действия, а не да имаме активна позиция", допълни Георги Свиленски.

Председателят на ПС на БСП коментира и горещи теми от енергетиката. Според него отказът от строителство на АЕЦ "Белене“ е лична позиция на премиера Кирил Петков. По думите му в коалиционното споразумение ясно е разписано бъдещето на ядрените мощности. "Там пише, че след анализ на площадките ще се реши какви ще бъдат ядрените мощности. Такъв анализ до момента не е направен, не са отхвърлени площадките на АЕЦ "Белене“. Проектът е на дневен ред и предстои да бъде прегледан и анализиран. За всички е ясно, че ядрената енергетика е най-екологичната и найевтината“, обясни депутатът. Свиленски добави, че се надява казусът със строителството на АЕЦ „Белене“ да се реши до края на управлението на коалицията.

По отношение на мораториума върху цените на тока, водата и парното за битовите потребители, Свиленски заяви, че очаква да падне преди края на март, като не се очаква сериозен скок в цените им. Депутатът обясни, че в Бюджет 2022 има 20 млрд. повече за социални разходи, а анализаторите го определят като най-социалния бюджет досега. „ГЕРБ. ДПС и „Възраждане“ предлагат нови харчове – не може да казваш, че бюджетът е разточителен, а в същото време да предлагаш още. Надявам се да бъде изпълнен такъв, какъвто е. Постигнато е съгласие за БАН – отпуснати са 20 млн. допълнително, за музейните работници също. С полицаите ще има среща, за да се разбере за какво протестират“, заяви Свиленски. Той коментира още, че предстои да се разгледа и промени статутът на болниците като търговски дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика