Съюзът на съдиите: Недопустимо е политик да се меси в работата на съда

20838
Съюзът на съдиите: Недопустимо е политик да се меси в работата на съда
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България категорично осъжда поредния случай на груба намеса в работата на съда и уронване на авторитета му чрез непремерени и необосновани изказвания на ръководител на парламентарно представена политическа сила.

Това се казва в становище на ССБ, съобщиха от съюза, предаде БГНЕС.

Намираме за абсолютно недопустимо от парламентарната трибуна да се коментира правилността на съдебни актове, каквито са невлязла в сила първоинстанционна присъда и окончателно определение, решаващо въпроса за мярката за неотклонение на подсъдим по същото висящо дело.

Принципите на правовата държава и разделението на властите изключват възможността, представители на законодателната власт и политически фигури да се произнасят по въпроси, които са от изключителната компетентност на съда. Общественият дебат за актовете на съдилищата в една правова държава е позволен и полезен. Но в демократичните държави не само съществуващите международни стандарти, а и дължимият отговорен държавнически подход изискват лицата, заемащи висши политически постове и такива в законодателната и изпълнителната власт, да се въздържат от такива коментари, доколкото те представляват намеса в дейността на съдебната власт, заявяват от съюза.

В конкретния случай тази граница решително е премината. В изказването на народния представител Лютви Местан пряко се оспорва възприетата от първоинстанционния съд правна квалификация на деянието и се сочи "правилната", по убеждение на автора му; изразява се и становище каква е следвало да бъде мярката за неотклонение на подсъдимия; отправя се и обвинение за изпълнение на политически поръчки, участие в сценарии и дискриминационен подход, приписан на съда, в лицето на различни негови съдебни състави. Напомняме, че в съдебния процес са взели участие както професионални съдии, така и съдебни заседатели, които са представители на обществеността. В изказването на г-н Местан се приписват и престъпни по съществото си действия на експерти, дали заключения в това си качество по делото.

Отправяме настойчив призив към представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и към политическите партии, да не използват съда и съдебните актове като аргументи в политическите спорове и противопоставяния. Отново изразяваме и безпокойството си срещу опитите, съдебни производства да се използват като поводи за провокиране на етническо противопоставяне, допълват още от ССБ.

САС отговори на Местан: Съдът работи само по закон

В правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими изявления от страна на политически лидер, според които &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика